Fem steg till en sommarfin balkong

Sommar, sol och värme. Vad är väl härligare då än att sitta ute och ha det gott. Men även utelivet på balkongen kräver, likt ett vanligt rum, lite inredning och piff för att rätt känsla ska infinnas och för att man ska kunna utnyttja ytan på bästa sätt. Men när man väl fått till det då är det bara att luta sig tillbaka och njuta av sommaren.

 

1 Golvet

När du ska inreda din balkong är ett bra tips att börja nedifrån och jobba dig uppåt. Så det bästa är att börja med golvet. Ett betonggolv ger en kall och hård känsla så har du ett sådant kan du börja med att lägga ett golv med en varmare känsla i form av konstgräs eller trall i plast- eller trä. Om man väljer trall kan man även möblera med en matta under sittgruppen för att förstärka den ombonade känslan.

 

2 Möblering

Nästa steg är att titta på ytan och användningsområde. När har man sol och hur vill man utnyttja balkongen. Är det att sitta och äta mat, hänga med polarna eller ligga och läsa en bok. Har man en större yta är det ultimata att rymma både en mathörna och en loungedel men annars får man planera efter sina behov.

När man väljer möbler bör man även utgå ifrån om man har tak eller inte över sin balkong. Är det tak är man mindre begränsad vad gäller materialval. Saknar uteplatsen däremot tak så får man vara beredd på att plocka in och ut alla textilier. Nu för tiden finns det en uppsjö av utemöbler i konstrotting och andra bra material som tål både regn och rusk. Mät upp balkongen ordentligt och börja titta dig för på utbudet av möbler.

 

3 Textilier

När golvet och möblerna är på plats är det dags att börja piffa med textilier. Om det blev en loungedel behövs ett gäng kuddar och några filtar för att mysa till det ordentligt och för lite svalare sommarkvällar. Vid en sittplats är det fint med några dynor på stolarna och filtar över ryggstöden.

 

4 Växter

Sen kommer vi till det nästan viktigaste och det är växterna, då det gröna och levande ofta blir pricken över i:et. Tänk bara på att anpassa växterna efter läge på balkong och hur mycket tid och skötsel de kräver och du har lust med. Försök jobba i olika höjder så det blir något högre och kanske lite lägre växter bredvid. På borden kan man gärna plocka lite sommarblommor och sätta i små vaser. Om du har en vägg är det fint att sätta upp lite hyllor där det kan stå växter och lite andra fina saker.

 

5 Belysning

Sist men inte minst, lite belysning. Det finns mycket snygga utebelysningar i olika former och varianter på marknaden. Många går på solceller vilket är smidigt och enkelt men finns ett eluttag på balkongen har du bredare valmöjlighet. Belysningen förstärker rumskänslan och gör kvällarna längre då man kan sitta ute även när mörkret faller på. Och glöm inte de levande ljusen! Lite lyktor, ljusstakar och värmeljus och sen är det bara att sätta igång att njuta!

 

Bildkollage balkong

 

  1. Häng en lampa över matbordet på balkongen för att skapa rumskänsla.
  2. Satsa på fårskinn, kuddar och filtar i dina stolar för att få det mysigt.
  3. Om du har en smal balkong kan en lång smal bordsskiva längst balkongkanten med stolar bredvid varandra vara en bra lösning för att få sittplatser men ändå yta. En hylla i plåt blir en perfekt förvaring för dina kryddor och växter.
  4. Hopfällbara brickbord är perfekt på balkongen.
  5. Har du en vägg på balkongen kan du sätta upp några hyllor för blommor och ljuslyktor.
  6. Satsa på loungemöbler som går att dela så du kan flytta om efter behov.
  7. Ett sideboard är perfekt där man kan förvara saker och använda som avlastningsyta.
  8. Växter i olika sorter och höjder ger myskänsla. En gammal trälåda blir en perfekt piedestal.
  9. Är du händig kan du bygga en snygg hylla för dina växter.

 

Text: Johanna Eklöf, Formelle Design, formelledesign.se

Foto: Svensk Fastighetsförmedling

Liknande artiklar