7 enkla tips på hur du enkelt håller vardagsordningen hemma

När vardagarna snurrar på i en väldig fart är det lätt att man inte hinner med att hålla ordning hemma. Saker hamnar huller om buller och kaoset växer sig allt större. Men det finns några enkla knep att ta till innan du går och lägger dig på kvällen. Då handlar det inte om att man ska storstäda varje dag utan att man håller efter vissa enkla saker så slipper det bli ett jätteprojekt att få snyggt till helgen.

 1. Ordning i hallen
  Se till att alla har en egen korg i hallen där de ansvarar för att just deras vantar, mössor och andra småsaker hamnar. Låt inte alla jackor hänga framme utan häng undan de du inte använder för stunden/säsongen. Detsamma gäller skorna. Se till att ha en skohylla där man enkelt kan ställa in skorna direkt när man kommer hem. Har du barn är det nästan ett måste att de har krokarna i sin egen höjd, annars finns det en tendens till att jackorna hamnar i en hög på golvet.
 2. Sortera posten
  Öppna posten direkt och samla räkningar och viktiga papper på ett ställe. Högar med post ser rörigt ut och man glömmer lätt att betala räkningarna om de ligger lite överallt. Släng sedan de använda kuverten och allt som inte ska sparas.Ordning på köksbänken
 3. Köksbänken
  Ha som vana att ta en kort stund varje kväll innan du går och lägger dig och städa bort disken och torka av köksbänken. Så vaknar du till en ny och fräsch dag och diskhögen slipper bli så stor. Dessutom är det inte särskilt hygieniskt med en massa matrester och smulor överallt.
 4. Ta hand om smulorna
  En liten enkel dammsugare som står framme är riktigt bra för vardagsordningen. Då kan man enkelt och snabbt dammsuga upp smulorna efter matlagning och middag.
 5. Var sak på sin plats
  Försök att ge alla saker en bestämd plats där de hör hemma så är det lättare att ställa tillbaka sakerna när de kommit fram och inte längre används. Och gör som vana att plocka lite varje kväll så blir det så mycket enklare och går mycket fortare.Rent handfat
 6. Rent handfat
  Ett ställe som snabbt blir ofräscht är handfatet på toaletten. Ha en trasa och rengöringsmedel lätt tillgängligt i badrummet så att du enkelt kan tvätta ur handfatet någon extra gång under veckan.
 7. Använda kläder
  Klädhögen i sovrummet blir snabbt stor om man inte tar tag i det direkt på kvällen och lägger det som ska tvättas direkt i tvättkorgen.

Text: Johanna Eklöf, Formelle Design, formelledesign.se

Foto: Svensk Fastighetsförmedling

Liknande artiklar