Arrangera tavlorna rätt på väggen

Att hitta rätt tavlor till väggarna är inte lätt. Och när man väl hittat rätt ska man bestämma hur de ska hänga vilket inte heller är helt enkelt. Många beslut som oftast slutar med att man hänger tavlorna rakt upp och ner bredvid varandra centrerat över soffan. Det är absolut inget fel med det men varför inte våga tänka lite annorlunda. Här kommer några tips på hur du kan arrangera tavlorna, lite olika varianter på tavlor och lite kreativa lösningar på hur du kan hänga upp dem.

Våga blanda

Blanda tavlor och utklipp

Varför bara hänga upp inramade verk när man kan blanda. Låt några vara inramade och låt några fina utklipp vara fästa med nålar eller tejp. Låt fantasin flöda!

 

I höjd för alla

Höjd för allaMan brukar säga att höjden på tavlan ska vara ungefär i ögonhöjd. Men varför bara ha sakerna på väggarna i de vuxnas höjd? En hylla med lite fina böcker för barnen som hänger i deras höjd blir både en snygg utsmyckning men även en praktisk förvaring.

 

Stilleben i fönstret

I fönster

Tavlor behöver inte bara hänga på väggarna, de kan även stå i ett fönster. Ställ ihop tavlan med några ljusstakar och skapa ett fint stilleben.

 

Egen konst

Hemma målat

Har du en bild i huvudet av vad du vill ha på väggarna men hittar det inte. Köp då en tom canvastavla och lite färg och ta fram din konstnärliga sida. Just nu är det väldigt trendigt med abstrakta tavlor så släpp loss och skapa din egen konst!

 

Lutad mot vägg

Lutad mot vägg

Har du svårt att bestämma dig var tavlan ska hänga eller känns det jobbigt att göra hål. Ställ då tavlan på skrivbordet, skåpet, sideboardet eller där det passar och luta den mot väggen. Blir snyggt det med.

 

Linjera inte

Olika höjder

Man har lärt sig att tavlorna ska linjera i över eller underkant men regler är till för att brytas. Våga göra en medvetet olinjerad upphängning och skapa lite spänning i upphängningen.

 

Rakt och linjerat

Rakt och symetriskt

Har man däremot svårt för det lite busiga olinjerade så blir det jätte fint att hänga tavlorna i en symmetrisk och linjerad ordning. Det finns inga rätt och fel utan allt är en smaksak.

 

Perfekt för förändringar

Tavellist

Tycker man om att ändra om ofta så är en tavellist perfekt på väggen. Där kan man enkelt, utan att behöva göra hål, ändra tavlor och andra inredningsdetaljer efter säsong och humör.

 

Blanda ramar

Tavlor guld och vitt

Om du skapar en tavelvägg är det fint att blanda ramar i olika färger för att skapa lite mera liv. Men håll dig till två eller tre olika färger, annars blir det lätt rörig känsla.

 

Utnyttja hörnet

Runt hörn

Om du har soffan i ett hörn är det fint att hänga några tavlor tillsammans i en grupp men låta en ”trilla ur” och hamna själv på den andra väggen i hörnet. Man får känslan att den hänger ihop med övriga tavlor tack vare att den linjerar i underkant med en av de andra.

 

Våga tänka annorlunda 

Tavlor under hyllor

Varför måste tavlan hänga i ögonhöjd när du står upp? Den kan väl lika gärna i ögonhöjd när du sitter ner! Våga tänka i nya banor!

 

 

 

Text: Johanna Eklöf, Formelle Design, formelledesign.se

Foto: Svensk Fastighetsförmedling

 

Liknande artiklar