Trendspaning hösten 2016

Vad kan göra en solig och varm höst ännu bättre om inte en tripp till ett trendigt och vackert Paris. Ett besök på den stora inredningsmässan Maison & Objet och i fina inredningsbutiker på Paris mysiga gator blev en rejäl inspirationsinjektion och uppladdning inför kommande inredningsjobb. Här kommer en liten sammanfattning av vad jag snappade upp och vad vi kommer att se mer av i höstens inredande.

Hela detta året har genomsyrats av en diskussion och önskan om ett mer långsiktigt konsumtionssätt där man värnar mer om miljön och satsar på kvalitet och hållbarhet. Detta tyckte jag märktes på mässan hos flera märken. Vi har tröttnat på slit och släng och vill nu i stället bygga ett hem som vi kan leva med under lång tid och där vi trivs, inte bara idag utan år efter år.

naturmaterial

 

keramik

Hantverk och naturmaterial

Man kunde se många produkter som skapats med fokus på hantverk och där naturmaterial och kvalitet varit en viktig del i produktionen. Gärna tunn keramik med en ojämn och handgjord känsla.

 

massingdetaljer

Metaller

Det har pratats mycket om de gula metallerna och huruvida deras storhetstid är över och de vita metallernas återkomst. Till min förvåning så var det mycket gula metaller i montrarna vilket är skönt då det visar på att man kan ha de metallerna man själv gillar i stället för att gå på trend.

 

naturlig-hudvard

Naturlig hudvård

På temat naturlig hudvård kunde man se många snygga tvålpumpar med ett innehåll utan parabener och annat skräp. Vi har tidigare sett många bruna flaskor men nu har det kommit en del nya med mer grafisk svartvit stil.

 

bruntonade-speglar

Bruntonade speglar

Något som jag känner mig sugen på i höst är speglar i olika storlekar med bruntomat glas. Fint att hänga några små tillsammans i långa snören eller kedjor som på bilden.

 

fargad-textil

 

gra-textil

Dova färger

När det kommer till färger på textilier så kunde man tydligt se att det kommer mer färger och då i form av dova och lite murriga sådana, men den trogne färgen grått håller sig kvar och är hetare än någonsin på väggarna.

 

fargade-vaggar

Färg på väggarna

Färg på väggarna är något vi kommer se mer av och där får det gärna vara dova färger i kombination med mörka möbler. Tänk monokromt och måla in både golvsocklar, dörrkarmar, vägghyllor i samma kulört. Är man riktigt vågad målar man även taket i mörk färg.

 

foto-pa-vaggar

 

stora-tavlor

Foton på väggarna

Trenden som gäller på väggarna är foton och gärna stora foton. Har man mindre bilder är det fint att hänga dem tillsammans i en stor fotovägg, gärna i likadana ramar så de blir en enhet tillsammans.

 

bla-sammetssoffa

Den blå soffan

Ska man sammanfatta den hetaste sofftrenden så får man ändå säga att det är den mörkblå sammetssoffan. Finns i många varianter och blå toner. Ger en varm och mysig känsla vilket passar bra in i tänket om att skapa ett hem att trivas och njuta i.

 

plantera-i-flaska

Plantera i flaskor

Att plantera i flaskor och glaskärl var något som man kunde se mycket av i inredningsbutikerna inne i Paris. På mässan fanns ett företag som tagit fram en speciell upp och nedvänd flaska att göra sin plantering i.

 

Text och Foto: Johanna Eklöf, Formelle Design, formelledesign.se

Liknande artiklar