3 vanliga frågor till mäklaren

1. Kan jag få tips och råd av en mäklare även innan jag bestämt mig för att sälja?

Mäklaren är expert på hur en bostadsaffär ska genomföras och ska kunna den lokala marknaden. Ju tidigare du tar hjälp av mäklaren desto mer nytta har du av mäklarens expertkunskaper. Ta gärna kontakt med mäklaren för att diskutera ett bostadsbyte även om du inte är beredd att genast påbörja din försäljning. Genom att utnyttja vår tjänst Läge+ får du möjlighet att förbereda din försäljning på bästa sätt och du får samtidigt stöd och råd av mäklaren när du letar efter din nya bostad. Du hinner även känna av hur marknaden uppskattar din bostad under en längre tid, vilket förbättrar dina möjligheter till en riktigt bra affär. Man brukar säga att den som är bäst förberedd gör bäst affär.

2. Vilket ansvar har säljaren respektive köparen för fel i en fastighet?

Enkelt uttryckt ansvarar säljaren bara för fel i fastigheten om den inte stämmer överens med vad som följer av avtalet. Eller om fastigheten annars avviker från vad köparen haft anledning att räkna med eller misstänka i jämförelse med liknande fastigheter i samma skick och ålder. Övriga fel och brister ansvarar köparen för. Köparen har en omfattande undersökningsplikt och kan dessutom inte kräva ersättning för fel som, vid en noggrann undersökning av fastigheten, kunnat upptäckas före köpet.

3. Läser i tidningen om hur priserna på bostäder oftast stiger. Kan jag få hjälp att reda ut vad det betyder för värdet på min bostad?

Visst kan du det! Om du anmäler dig till Svensk Fastighetsförmedlings kostnadsfria tjänst ”Bostadsvärdet” får du varje månad via sms eller mail uppdateringar om din bostads värdeutveckling. Börja med att kontakta din lokala mäklare så gör vi en bedömning av din bostads nuvarande värde. Varje månad räknas sedan din bostads värde om utifrån de statistiska prisförändringarna i området där du bor. ”Bostadvärdet” gäller i 12 månader från och med att du anmäler dig, men du kan självklart både avbryta eller förlänga tjänsten när du själv önskar.

 

Liknande artiklar