5 tips när du ska stänga sommarstugan

Nu är hösten här och många städar ur och stänger sina sommarstugor inför vintern. Om man städar ur grundligt minskar man risken för möss och skadedjur och det är ju också betydligt trevligare att komma ut igen på vårkanten.

5 användbara tips

  • Städa i skafferi, kyl och frys. Torka ur ordentligt, frosta av. Tänk på att saft- och läskflaskor kan frysa och spricka. Om du vill lämna kvar några torrvaror lägg dem i täta plåtburkar dit småkrypen inte hittar. För att undvika mögel kan man lägga en tidning i dörren till kyl och frys.
  • Töm sopor och diska ur sophinken. Torka bort alla smulor och matrester så slipper du både mögel och lämnar inget åt mössen här heller.
  • Töm alla kranar på vattnen och låt dem stå öppna för att droppa ur det sista. I badrummet gäller samma sak. Väl rengjort och ingen tvål framme, för den är som godis för mössen. Har du problem med sommarstugelukt kan du hälla upp ättikssprit i en skål och ställa i ett hörn. Det tar bort den dåliga lukten.
  • Möss tycker om både två och stearin, ta med dem hem eller lägg dem i plåtburkar där mössen inte kommer åt. Kuddar och andra textilier brukar tåla att vara framme, men tag ur täcken ur sängarna och häng dem luftigt. Ett annat tips är att lägga lite lavendel i ett kuvert och stoppa i soffan eller i garderober. Det ger en god doft och håller småkrypen borta.
  • Till sist – glöm inte att dra ur alla elkontakter för att slippa oroa dig för skador på huset under höstens och vinterns stormar och oväder.

Källa: Evelyn Kjellberg, Äntligen Hemma i TV4.

Liknande artiklar