Accepterat pris – tryggt, trovärdigt och effektivt

Så kallade ”lockpriser” skapade ilska och oro hos kunderna och minskade trovärdigheten för mäklarbranschen. För snart ett år sedan infördes därför ”accepterat pris”, på initiativ av Svensk Fastighetsförmedling. Sedan starten har majoriteten av mäklarna i Stockholms innerstad, och sedan januari även i hela Stockholms län, tillämpat ”accepterat pris” för att minska skillnaderna mellan det utannonserade priset och det faktiska slutpriset. Det har visat sig vara ett väldigt effektivt sätt att motverka så kallade ”lockpriser”.

I går presenterade Mäklarsamfundet statistik som visar att ”accepterat pris” har fått avsedd effekt och att så kallade ”lockpriser”, i praktiken, har försvunnit i Stockholms län. Det är självklart glädjande och det är också något som vi kunde konstatera redan i höstas. Vår egen försäljningsstatistik visar att försäljningspriset i Stockholms innerstad i genomsnitt ligger 2 procent över utannonserat ”accepterade pris”. För Stockholms län är samma siffror för bostadsrätter plus 3 procent och för villor minus 2 procent. Statistiken gäller faktiska försäljningar förmedlade av Svensk Fastighetsförmedling under april och maj 2012.

Mäklarsamfundets undersökning visar också att både mäklare och kunder är nöjda med utvecklingen. Samma positiva signaler har vi fått från våra mäklare och kunder. Det finns fortfarande ett fåtal aktörer som står utanför överenskommelsen, låt oss hoppas att även de snart följer efter. Det vore bra för alla parter; köpare, säljare och för branschen som helhet. Förutom avsedd effekt visar också ”accepterat pris” att mäklarna är bra på att sätta korrekt marknadsvärde på en bostad, trots en marknad som idag kan betraktas som nyckfull och ombytlig med tvära kast.

Vi på Svensk Fastighetsförmedling välkomnar och står bakom förslaget om att införa ”accepterat pris” även i Göteborgs Kommun. Även om så kallade ”lockpriser” kanske inte är lika utbrett som det var i Stockholm så räcker det gott och väl att det upplevs som ett problem på vissa delmarknader i Göteborg. Därför bör man införa ”accepterat pris” även i Göteborg.

Om du ser bostäder till salu i Stockholms län som inte annonseras med ”accepterat pris” tycker jag att du ska fråga ansvarig mäklare om varför och påminna om att ”accepterat pris” gäller i hela Stockholms län.

”Accepterat pris” är tryggt, trovärdigt och tycks vara effektivt. Låt det förbli så!

Läs mer om ”accepterat pris” här.

Liknande artiklar

En kommentar

  • Yvonne 4 juli, 2012  

    Detta är tyvärr inte fallet i Göteborg. Här skenar priserna över ibland 20% FRÅN UTG. BUDET. hORRIBELT!!