Att förebygga inbrott

Så ökar du tryggheten i din bostad

TEXT: Trygg Hansa/Svensk Fastighetsförmedling

Bostadsinbrotten ökade i antal fram till och med 2017 men från 2018 minskade bostadsinbrotten för första gången på tio år. Trenden höll i sig under 2019 och hittills har man inte kunnat se annat än att detta fortsätter under 2020. Men det finns ändå anledning att se över sin bostad och säkra den mot oönskade besök.

Oönskat besök

En hem-, villa- och fritidshusförsäkring gäller för många olika typer av skadehändelser – brand, läckage, storm, översvämning m. m. Men den skadetyp som berör människor mest är att drabbas av en tjuv som varit inne bostaden. Det är framförallt inte förlusten av föremål och eventuell skadegörelse som är det värsta, utan just känslan av att någon obehörig varit inne i bostaden och rotat runt i garderober, skåp och lådor. Men också i kyl, frys eller kastrullskåp eftersom inbrottstjuvar vet att många lägger sina värdesaker just där. Det finns exempel på att personer som drabbats av inbrott inte klarat av att bo kvar, utan blivit tvungna att flytta.

Hur tänker inbrottstjuven?

Trygg Hansa har sedan många år haft bostadsinbrott som en av sina profil- frågor. Många personer drabbas och många tycker att det är en mycket obehaglig upplevelse. Men det finns sätt att minska risken för att drabbas av inbrott. Därför är det viktigt att öka kunskapen om hur tjuvarna tänker och vilka som begår inbrott. Trygg Hansa har bland annat tagit fram en film ”I huvudet på tjuven” som ligger på trygghansa.se och på Youtube.

Inbrottsstatistik

Upp emot 70 % av alla bostadsinbrott begås av den organiserade brottsligheten, de så kallade ligorna. Enligt Polisen organiseras inbrotten i Sverige men tjuvarna kommer ofta från utlandet. Att ligorna begår inbrotten, ses tydligt genom att mängden inbrott förflyttar sig över landet. De resterande 30 % begås av tjuvar som gör inbrotten ensamma och tillfällighetstjuvar.

Minska risken för inbrott

Vad kan man då göra för att minska risken att drabbas av inbrott? Det viktigaste och det som i forskning visar sig vara det bästa sättet är att, tillsammans med dina grannar och Polisen, starta Grannsamverkan. Det handlar om att göra boende i området eller bostads- rättsföreningen uppmärksamma på vad som händer. Risken att drabbas av inbrott i ett område med Grannsamverkan, minskar med 30 %. Man ska också se till att ha godkända lås och gärna förse fönster som lätt kan nås från marken med fönsterlås. Altandörren i en villa är en vanlig inbrottsväg. Denna ligger ofta dold i en altan eller omgiven av buskar och träd. Dörren i sig är dessutom ofta av sämre kvalité än ytterdörren. När detta gjorts, kan man överväga att installera ett larm. Man har då gjort allt man rimligen kan göra för att förhindra inbrott. 

Liknande artiklar