Blått för kreativitet men rött för fokus

Jag har tidigare skrivit om hur man ska tänka när man färgsätter sitt rum och hur man kan få ett rum att se större eller mindre ut genom att använda färg på olika sätt. Nu har det kommit en ny undersökning från Kanada där man har undersökt hur färg påverkar prestation.

Man testade färgerna rött, klarblått och neutralt vitt som bakgrundsfärg på datorn och lät deltagarna genomföra olika uppgifter. Resultatet visade att färgen påverkade deltagarnas prestationer.

I röd miljö blev deltagarna bra på detaljer som att hitta korrekturfel i en text.

I blå miljö blev arbetet mer kreativt och nyskapande. Utifrån detta bör man sitta i ett rött rum när man pluggar till en tenta men på ett företag där man vill kläcka nya idéer bör man sitta i ett blått rum.

Enligt forskarna beror detta på att rött är förknippat med fara och får oss därför att fokusera medan blått associeras med lugn och öppenhet och det signalerar att det är högt till tak och man blir mer kreativ.

Det kan ju vara lite komplicerat att måla om ett rum utefter vad man ska göra för tillfället, men det kanske kan vara värt att tänka på när man färgsätter exempelvis arbetsrummet.

Här kan du läsa mer om undersökningen.

Liknande artiklar