Vardagsrum Compact Living

Bo yteffektivt och smart

I en tid när priserna på våra bostäder stigit har man kanske inte möjlighet att bo på den yta man egentligen skulle önska. Det är då det gäller att skapa ett så yteffektivt boende som möjligt. Att få till det där smarta boendet med dom kluriga lösningarna kan vara en riktigt utmaning men det finns många bra knep att ta till. Här kommer lite compact living tips för det lilla boendet.

Börja med att fundera igenom hur du kommer använda ditt boende och vilka funktioner du behöver. Ta bara med dig det nödvändigaste som du verkligen är i behov av.

Bo yteffektivt och smart

 

Bo yteffektivt och smart

 

Bo yteffektivt och smart

 

Att få plats för både sömn och samvaro är inte alltid en självklarhet när man bor litet. Om man har ett rum där allt ska samsas får man försöka skapa rum i rummet. Försök dela av så varje del får sin plats. Det kan vara genom ett tyg på en skena i taket, en matta som ramar in soffdelen, en enkel vägg som skapar en sovalkov, eller en klädställning som skärmar av.

 

Bo yteffektivt och smart

 

Bo yteffektivt och smart

 

Bo yteffektivt och smart

 

Utnyttja takhöjden och möblera uppåt väggarna. En säng uppbyggd så att soffgruppen ryms under är verkligen ett yteffektivt knep, men även förvaring i form av skåp och hyllor kan med fördel flyttas upp från golvet för att ge ett luftigt intryck och frigöra yta. Speglar i mindre utrymmen skapar en känsla av större rymd så sätt gärna upp en spegel i stället för en tavla på väggen.

 

Bo yteffektivt och smart

 

Försök att använda varje rum maximalt. Har du exempelvis en stor hall kan det bli en perfekt arbetshörna om man behöver en sådan.

 

Bo yteffektivt och smart

 

Bo yteffektivt och smart

 

När man bor litet är smart förvaring det viktigaste. Försök att få till så mycket dold förvaring som möjligt för att skapa en lugn miljö. Varför inte höja upp sängen med hjälp av byråer för att få plats för kläder och annat.

 

Bo yteffektivt och smart

 

Det finns mycket smarta möbler som har flera funktioner. Ett matbord med iläggsskiva eller en skiva du kan fälla upp när du får gäster är perfekt i det lilla köket. Försök hitta möbler som klarar mer än en sak.

För att rummen ska kännas så stora som möjligt bör man satsa på ljusa färger på väggar och bra belysning men glöm inte att omge dig med saker du tycker om så du får ett personligt hem som passar just dig.

Försök att tänka kreativt och klurigt när du inreder ditt lilla boende och tänk på att det handlar inte om att bo trångt utan om att bo smart.

 

Text: Johanna Eklöf, Formelle Design, www.formelledesign.se

Foto: Svensk Fastighetsförmedling

Liknande artiklar