Bostädernas prisutveckling 2016 – experterna kommenterar

Efter rekordåret 2015 fortsatte bostadspriserna även under 2016 att stiga över hela landet, både bland villor och bostadsrätter. Prisökningen på rikets bostadsrätter landade till slut på 7 procent och på villor var ökningen hela 9 procent. Vi har låtit våra experter från hela landet kommentera prisutvecklingen.

Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling, ser på prisutveckling från ett riksperspektiv:

– De senaste åren har bostadsmarknaden tagit rejäl fart och prisökningen fortsatte under fjolåret. Vi ser tydligt att bostadspriserna stiger mest i kranskommuner till storstäderna och i mindre städer. Allt tyder på att utvecklingen på bomarknaden kommer fortsätta under 2017.

Se mer statistik: Här steg bostadspriserna mest under 2016

I Stockholm ökade bostadspriserna med 6 procent på både bostadsrätter och villor. Angelica Hermansson, fastighetsmäklare i Stockholm:

– Det var enorma uppgångar av bostadspriserna under 2015, men under fjolåret var de mer stabila. Det beror till viss del på amorteringskravets införande och att de flesta nu väljer att planera sina investeringar mer långsiktigt. För många är det viktigare med fler kvadratmeter än rätt läge och därför väljer man att söka sig utanför innerstaden. Det har lett till att bostadspriserna i Stockholms förorter har stigit betydligt mer procentuellt än i de centrala delarna. I kranskommunerna är priserna dock fortfarande betydligt lägre och du får mer boyta för pengarna.

Se mer statistik: Så mycket har Stockholms bostadspriser ökat under 2016

I Skåne nådde bostadspriserna nya rekord. Kasper Isgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Malmö, har sin teori varför:

– Det råder bostadsbrist på flera ställen i Skåne och produktionen av nya bostäder ligger några år efter. När bostadspriserna i populära kommuner som Malmö och Lund också blivit så allt högre gör detta att fler väljer att söka sig till kranskommunerna istället, fortsätter Kasper Isgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Malmö.

Se mer statistik: Nya rekordnivåer på Skånes bostadsmarknad – så har priserna ökat

I Västra Götaland har priserna på bostadsrätter i genomsnitt stigit med 12 procent och på villorna är ökningen 11 procent.

– I samband med införandet av amorteringskravet, spekulationer om höjda räntor och reducerat ränteavdrag trodde många att de senaste årens prisökningar skulle stanna av under 2016, så blev dock inte fallet. Med fortsatt låga räntor, förbättrad infrastruktur och lägre tillgång än efterfrågan stiger bostadspriserna ordentligt i Göteborgs kranskommuner, säger Lena Brissman Janhäll, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Göteborg.

Se mer statistik: Starkt år på bostadsmarknaden i Västra Götaland

Bostadspriserna i Norrland nådde förra året nya höjder. Villapriserna steg med hela 20 procent i Kalix kommun vilket är den största ökningen för villor i hela Norrland. Härnösand och Boden följer därefter med prisökningar på 13 procent. Priset på bostadsrätter ökade procentuellt desto mer.

– I takt med att Norrlands universitet blivit allt mer populära har konkurrensen om bostäderna blivit hårdare. Studenterna kommer dessutom från andra delar av landet där de är vana vid en högre prisbild. I mindre städer har bostadspriserna legat en bra bit efter andra större städer, men dessa har nu kommit ikapp. Med tanke på de stigande bostadspriserna i de flesta norrländska städerna är det många som istället väljer att flytta till kringliggande kranskommuner för att få mer bostad för pengarna, säger Jörgen Lundgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Umeå.

Se mer statistik: Fjolåret bjöd på kraftiga prisuppgångar på Norrlands bostadsmarknad

Liknande artiklar