
Tips för ett brandsäkert hem
Har du koll på om ditt hem är brandsäkert? Trots att det är väldigt viktigt att brandsäkra hemma är det lätt något som skjuts på framtiden. Är olyckan framme kommer du dock att vara tacksam över att du var förberedd. Men vad ska du egentligen tänka på för att uppnå brandsäkerhet i hemmet – vi berättar.

Så får du ett brandsäkert hem
Varje år inträffar cirka 24 000 bränder i svenska bostäder. Räddningstjänsten larmas till ungefär 6 000 av dem, och deras insatser räddar omkring ett liv varje vecka. Brandsäkrar du ditt hem har du större möjlighet att rädda dig själv och andra, och chansen är större att du kan släcka en mindre brand om du har rätt utrustning hemma. De grundläggande verktyg som rekommenderas av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, för ett brandsäkert hem i både hus och lägenhet är:
- Brandsläckare – en pulversläckare kan släcka de flesta typer av mindre bränder. Rekommendationen är en pulversläckare på 6 kg för att du som inte är van ska ha möjlighet att släcka en brand, och det bör finnas en på varje plan.
- Brandvarnare – en på varje plan och per 60 kvm rekommenderas, gärna intill sovrummet. Allra helst ska de vara sammankopplade, det betyder att om en brand startar i till exempel källaren utlöses även larmet på övervåningen.
- Brandfilt – en billig investering som effektivt släcker många typer av bränder. Ha den nära köket eller andra platser i hemmet där en brand snabbt kan blossa upp.
- Brandstege – även om brandstegen inte ingår i rekommendationen är det en bra investering, särskilt om din bostad har flera våningar eller ligger på ett högre våningsplan. En brandstege är liten och kan lätt förvaras utan att ta någon större plats. Brandstegen påminner om en repstege som du hakar fast över en fönsterkarm eller ett balkongräcke för att på så sätt ta dig ut från huset.

Brandvarnare – räddar liv
Är du en av dem som glömmer eller skjuter upp något så enkelt som att byta batteriet i din brandvarnare? Du är inte ensam. I Sverige saknar 400 000 hushåll en fungerande brandvarnare. Många ställer sig också frågan: hur många brandvarnare ska man ha?
Rekommendationen är en för varje våningsplan eller per varje 60 kvm. Placera dem allra helst i eller intill sovrum och i nära anslutning till rum som kan vara mer drabbade som kök och tvättstuga. Brandvarnaren ska sitta i taket, minst 50 cm från närmaste vägg. Avståndet från väggen beror på att man ska undvika luftströmmar längs väggarna som kan fördröja att larmet utlöser, och den monteras i taket på grund av att röken stiger uppåt. Brandvarnaren ska vara CE-märkt och testad enligt SS-EN 14604.
Om din brandvarnare går igång utan anledning eller piper tyst och återkommande beror det antagligen på att batteriet är på väg att ta slut eller att den är smutsig och behöver rengöras. Det fastnar lätt damm och smuts i brandvarnaren som kan försämra dess känslighet. Dammsug och torka därför av dina brandvarnare minst en gång per år. Du bör även testa din brandvarnare varje år. MSB erbjuder en kostnadsfri sms-tjänst för att komma ihåg att testa brandvarnarna i hemmet. Registrera ditt mobilnummer så får du en påminnelse.

Vem ansvarar för brandvarnare i bostads- och hyresrätt?
Bor du i bostadsrätt eller hyresrätt är det lätt att tro att fastighetsägaren har hela ansvaret för en installerad brandvarnare i lägenheten, men så är inte riktigt fallet. Övergripande kan man säga att ansvaret är delat mellan fastighetsägare/bostadsrättsförening och de som bor i byggnaden. Lagen om skydd mot olyckor uttrycker inte hur ansvaret för brandskyddet ska delas upp mellan ägaren till fastigheten och de boende, men om inget annat finns avtalat är det mest sannolikt så att fastighetsägaren ansvarar för installationen av brandvarnare och du som bor i lägenheten ansvarar för skötseln – som batteribyte, testning och rengöring.
Känner du dig osäker kan du kontakta fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen för att få veta vem som ansvarar för vad, du kan också hitta information om vems ansvaret är i ditt medlemsavtal eller i ditt hyresavtal. Den allmänna rekommendationen är att alla bostäder ska ha fungerande brandlarm, och sedan 1999 infördes även ett krav på att alla nyproduktioner får brandlarm installerat.

Vad ska du tänka på för att undvika brand i hemmet
Du har uppgraderat ditt hem till att vara brandsäkert, det vill säga du har de verktyg som krävs för att varna dig vid brand och du har möjlighet att släcka en mindre brand, men hur kan du undvika att det börjar brinna?
Vanliga orsaker till brand i hemmet och hur du undviker dem
- Spisen – lämna inte matlagningen obevakad.
- Om du har en öppen spis eller eldstad, töm askan i ett metallkärl med lock.
- Blås ut ljusen när du lämnar rummet. Under december månad ökar antalet bränder eftersom vi tänder mer levande ljus.
- Ladda mobiltelefon, dator med mera när du är hemma och är vaken. Och lägg dem på ett hårt underlag, inte på en kudde eller i en soffa.
- Rök inte i sängen. Att somna från en tänd cigarett kan vara förödande.
- Täck inte över elektriska element. Och möblera inte tätt inpå.
- Lampor och spotlights ska helst inte vara nära något brännbart som de kan trilla ner på och på grund av det fatta eld.
- Byt blinkande lysrör. De kan överhettas.

Om brand uppstår – Rädda, varna, larma, släck
Grundregeln är att du först räddar och varnar andra som kan vara i fara. Larma sedan genom att ringa 112 och försök att släcka branden om du tror att du klarar det.
Hur utrymmer ni bostaden?
Om ditt hus eller din lägenhet behöver evakueras, samla familjen och ta er ut via ytterdörr, fönster, balkong eller brandstege. Du ska inte åka hiss om det är rökutveckling i trapphuset. Stäng in branden på vägen ut om det är möjligt, så att den får mindre syre och för att hindra så att brand och rök sprider sig. Det ger räddningstjänsten tid att göra en insats.
Prata igenom utrymningsvägar med familjen så att ni vet hur ni ska göra om en olycka inträffar, allra bäst är det om både barn och vuxna vet hur dom ska agera vid en brand.
Kanske känns det övermäktigt och lite läskigt att tänka på att en brand kan uppstå i hemmet. Men tänk istället att du är förberedd och har de bästa förutsättningar om en olycka skulle ske. Du vet hur du undviker brand och kan vara trygg med att ditt hem är brandsäkert. Vill du veta mer om att brandsäkra din bostad hittar du en hel del information och annan bra fakta om krissituationer som kan uppstå på dinsakerhet.se.