Dagens besiktning & värdering.

Idag har jag haft en full dag av aktiviteter. Började min morgon ute vid en fastighet på Öbolandet här i Trosa, där vi gjorde en överlåtelsebesiktning genom vår tjänst, Varudeklarerat. Ett stort hus som tog lite längre tid en vad jag hade tänkt. Längst ner finns ett suterrängplan, med delvis krypgrund, som tog mest tid. Krypgrund, källarplan och vindar brukar vara det som besiktningsmännen kollar mestadels på. De kollar efter fuktfläckar, fuktmäter och känner efter lukt. I denna krypgrund var det mellan 18,5 – 20 % fuktkvot, och gränsvärdet ligger på 17% för mikrobiell tillväxt. Vid denna årstid brukar det vanligtvis vara fuktigare i krypgrunder, men torrare på vinden.
De kollar i hela krypgrunden och mäter inte endast på ett ställe, utan flera olika för att se om fukten finns i hela krypgrunden.

I denna fastighet finns berg under huset, och längs berget rinner vatten. De har inrett ett sovrum med en vägg placerad under mark. De gjorde provhål i väggen för att se hur mycket fukt som kunde finns, och mycket riktigt var isoleringen fuktig.

Det är sällan ett äldre hus är felfritt, några nedslag blir det i protokollet. Frågan är hur man på bästa sätt kan lösa de fel som finns, i en köpares situation och att den köparen får rätt information och hjälp. En besiktningsgenomgång med besiktningsmannen på plats kan alltid rekommenderas.

I detta fall tyckte inte besiktningsmannen att det var någon större fara, åtgärdsförslag är en avfuktare i krypgrunden. Och när det gäller sovrummet, är det en riskkonstruktion i sig, då fukt brukar bli genomslaget.

Efter att besiktningen var klar åkte jag vidare för att göra en ”förhandsvärdering” på en fastighet. Ett par som köpt ett riktigt gammal hus på 60 kvm och byggt ett helt nytt ”utanpå”. Just nu är det ett skal, inte ens med isoleringen på plats. Fick med mig ritningar på huset och kommer alltså att göra en värdering som om det vore klart. En skriftlig värdering till banken helt enkelt.

Nu har jag och mina kollegor precis avslutat ett möte angående sociala medier och vår hemsida. Lite tankar och idéer på hur vi kan synas mer och utveckla de på ett bra sätt.

Dags för mig att röra mig hem och hämta mina barn på dagis. Överlämnar dem sen till barnvakt och går på ett kvällsmöte!

Trevlig kväll!

Liknande artiklar