Fördubbling av nybyggen krävs!

Stockholmarna blir allt fler, samtidigt som antalet nya bostäder blir allt färre. För att klara behoven skulle antalet nybyggen nästan behöva fördubblas, enligt en färsk rapport från Boverket. Detta skriver DN idag.

Enligt Boverket kommer trångbodheten som redan kraftigt präglar Stockholm att öka. Inget nytt under solen där inte. Jag har flera gånger skrivit att det krävs krafttag för att lösa den akuta bostadsbrist som Sverige generellt befinner sig i.

Förra året ökade befolkningen med 32.000 personer i Storstockholm. Samtidigt påbörjades totalt 6.800 nya bostäder. I själva verket hade det behövts 11.500, enligt Boverkets bedömning.

Sedan pekar även dem så samma sak som jag lyft fram och det är urbaninseringstrenden. Fler och fler väljer att flytat in till storstäderna. Så ser det ut i hela världen. Stockholm är inget undamtag.

Boverket lyfter även fram den stora puckel i form av 80- och 90-talister som behöver en bostad – nu. Rent demografiskt är denna gupp lika stor i antal som jättegenerationen 40-talisterna. Deras problem löste man med ett miljonprogram….

Enligt Tyréns Temaplan finna det närmare 800.000 ungdomar i åldersgruppen 19 till 24 år om fem år. Enligt uppgift från bostadsnätverket jagvillhabostad.nu finns det idag 1,1 miljoner personer mellan 14 och 23 år.

Det byggs färre och färre hyresrätter men det gäller även villor och bostadsrätter. Antalet nybyggda bostadsrätter minskade med 39 procent och villorna med 30 procent förra året, skriver DN.

Just nu finns det ingen ljusning i sikte menar Boverket. Deras bedömning är att antalet nybyggen minskar ytterligare i år, till cirka 5.500 bostäder.

Det är bara läsa statistiken. Sverige ligger i bottenskicket bland antalet påbörjade nyproduserade bostäder i hela Europa och har så gjort i många långa år.

2002 hade vi lägsta nyproduktionen sett till antal invånare inom hela EU. Denna situation har mer eller mindre fortsatt in på 2000-talet.

Sverige har haft ett lägre nybyggande än alla andra övriga nordiska länder. Under 2005 år färdigställdes 34 000 lägenheter i Finland, 29 500 lägenheter i Norge, 27 500 lägenheter i Danmark och 26 500 lägenheter i Sverige. I Sverige bor det ungefär dubbelt så många invånare som i våra grannländer.

Nu kanske man inte ska kasta sten i glashus men det här kommer inte bara påverka tillväxten, rörligheten på arbetsmarknaden utan även prisnivåerna på sikt. Men det är tydligen priset sopm vi alla kommer att få betala på grund av en obefintlig bostadspolitik det senaste decenniet.

Liknande artiklar