Grönt hemma – inred med växter

Det finns ett stort intresse för att inreda med gröna växter – en både vacker och hälsosam trend som verkar vara här för att stanna. Växter är stämningsskapande samtidigt som de bidrar till ökat välmående.

Att inreda med växter fick stort genomslag förra året. Intresset för att ta in naturen i hemmet ökar och växter får ta allt större plats i tidningsreportage, bloggar, social media och i annonsering. Gröna växter har blivit en självklar del av inredningen och ser ut att vara en trend som är här för att stanna.

Det är inte konstigt. Hemmet blir så mycket vackrare, mjukare och mänskligare när det finns växter i inredningen. Men listan på växternas hälsofrämjande effekter kan också göras lång.
Bättre koncentrationsförmåga och ökad kreativitet är ett par av dem. Det finns till och med de som menar att minnet förbättras och att vår känslomässiga intelligens ökar. Växterna förbättrar också inomhusluften eftersom de absorberar damm och renar luften från skadliga ämnen.

Det finns alltså många anledningar att fortsätta att inreda med växter. Men det är inte helt enkelt, vare sig att välja växter eller att placera dem. De kräver ju både vatten, ljus och näring för att må bra. Här kommer därför några tips på hur du kan tänka när du inreder med växter tillsammans med förslag på några växter som är fina att omge sig med inomhus.

Ferm livin g plant box

Ett blomsterbord är en praktisk möbel att använda till växter. Den här blomsterlådan på ben kommer från Ferm living. Foto: Ferm living

 

Edge Pot Ø18 (Indoor), Sierra Yellow 02, Edge Pot Ø18 (Indoor), Sierra Yellow 02. Det danska företaget Skagerak gör keramikkrukor i ett modernt formspråk. Foto: Skagerak.

5 tips för hur du kan inreda med växter

 1.  Fönsterbrädan

  En fönsterbräda är en bra plats för växter. Särskilt i ett fönster som är vänt åt väster. Då får växterna ljus men inte gassande sol vilket är perfekt för de flesta växter. Skapa gärna små stilleben genom att blanda krukor med objekt som du tycker om. Försök också att placera krukorna på olika nivåer så att det blidas vackra grupper att vila ögat på.

 2.  Amplar!

  Har du fullt på fönsterbrädan kan du placera växterna i amplar som hänger från taket. Nu kan man hitta vackrare alternativ till de i plast som länge var den enda ampelmodellen som funnits till hands i handeln. Murgröna är en växt som passar fint i ampel.

 3. Rätt växt på rätt plats

  Att möblera med växter i större storlek är härligt eftersom det adderar både värme och fräschör till hela hemmet. Det gäller dock att välja växter som trivs längre in i rummen. Fikusar och palmer av olika slag brukar klara en något mörkare omgivning. Alla blommande växter föredra oftast en ljusare placering  i närheten av ett fönster. Förmakspalmen är ett exempel på en lättskött växt som du kan placera lite längre in i ett rum.

 4. Krukan

  Lika viktig som själva växten är krukan som du placerar den i. Välj därför kruka med omsorg. Storlek, form, material och färg är viktiga aspekter att ta hänsyn till. Men viktigast av allt är nog att du själv tycker om krukan som du väljer till din växt.

 5. Fatet

  Tänk på att skydda underlaget som du ställer dina krukväxter på. Ett fat är bra att ställa under de flesta krukor. Men eftersom det kan bildas kondens under fatet som kan orsaka fuktfläckar på golv, bänkar och fönsterbrädor kan det vara bra att på något sätt skapa en luftspalt under fatet. Möbeltassar kan vara tillräckligt men ibland behöver man få upp arrangemanget ännu högre.

Några odlingsvärda växter

Rumslind

Rumslinden kommer ursprungligen från Sydafrika. Förr var det en populär krukväxt men den föll i glömska tills den seglade upp på listan över populära krukväxter för ett par år sedan. Den kan växa och bli till stora exemplar om de trivs. Jorden ska vara ständigt fuktig. Den vill ha ljus men inte direkt sol. På ett bord intill ett fönster kommer den att trivas.

Förmakspalm

Förmakspalmen är en tålig och lättskött växt som kan bli mycket gammal. Vattna den rikligt och låt jordklumpen torka ut ordentligt innan du ger den vatten nästa gång. Det här är en växt som kan placeras lite längre in i ett rum men vintertid är det bra om den får lite mer ljus.

Alocasia

Den spektakulära alocasian består av flera sorter. Den kallas ibland för ”ödlesköld” på grund av de fantastiska bladen som sitter på toppen av stjälkarna. Den vill ha fuktig jord vår, sommar och höst.

Men under vintern mår den bäst om man är sparsam med vattningen. Den föredrar hög luftfuktighet. Duscha den då och då. Placera den ljust men inte i direkt sol.

 

 

Fikonträd

Fikonträdet  är en oemotståndlig växt som man faktiskt kan odla inomhus också. Här i krukan “Wire Pot” från det danska företaget Menu. Foto: Menu.

Fikon är egentligen en Medelhavsväxt som trivs allra bäst utomhus. Men det går faktiskt att odla den inomhus också. Räkna dock inte med någon fikonskörd. Du kommer också att upptäcka att alla bladen faller framåt höstkanten. Misströsta inte för det kommer nya till våren. Fortsätt därför att sköta ditt fikonträd även under den mörka årstiden men vattna det sparsamt. Trädet avger en doft som blir påtaglig inomhus och som vissa inte gillar. Placera fikonträdet så ljust som möjligt och vattna jorden regelbundet.

Plättar i luften

Slideranka eller ”plättar i luften” som den ibland kallas är en växt som man kan se utomhus i vissa delar av världen, i Frankrike till exempel. Men hos oss övervintrar den inte. Däremot är det en fin krukväxt som vill ha fuktig jord och ljus men inte direkt sol. Den är perfekt som prydnad på ett soffbord inne i rummet.

 

 

 

 

Dr Westerlund & Rosengeranium

Pelargoner är tacksamma växter att odla. Finast blir de dock om den får mycket ljus och regelbunden vattning vilket innebär att man vattnar ordentligt och låter jorden torka innan man ger den vatten igen. Det är många som är förtjusta i de så kallade doftpelargonerna. Dessa odlar man först och främst för det doftande aromatiska bladens skull. Blommorna blir ganska små. En rolig idé är att formklippa plantan till ett skulpturalt träd.

 

Liknande artiklar