Villor i Göteborg Licens: CC BY-SA 3.0

Ett hem för livet – här bor invånarna länge i Sveriges fyra största städer

I vår serie Koll på marknaden delar vi med oss av nyheter och insikter om bostadsmarknaden. Den här gången tittar vi närmare på i vilka stadsdelar invånarna i Sveriges fyra största städer, Stockholm, Göteborg, Uppsala och Malmö, bor längst. Dessutom delar våra mäklare med sig om sina tankar om varför det flyttas mindre i vissa områden, och vilka som kan bli konsekvenserna av att bostäderna sällan byter ägare.

Överlag älskar svenskarna att flytta, och under de senaste åren har flyttströmmarna ökat allt mer. Men det finns också områden där de boende väljer att stanna länge. Enligt Sofia Hultén, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Göteborg, finns det några saker som är framträdande för områden där de boende väljer att stanna länge:

– I takt med att livet förändras i form av samboskap och familj söker sig fler till större boenden i områden som till exempel Tingstad här i Göteborg. Att flyttcyklerna är långsammare kan bero på familjebildandet och att fler söker sig till en plats där de planerar att bo under en lång tid.

Spana in topplistan för Göteborg!

Strandvägen, Stockholm, sett från Nybroplan Licens: CC BY-SA 3.0

Strandvägen, Stockholm, sett från Nybroplan
Licens: CC BY-SA 3.0

I Stockholm toppar Djurgården, Strandvägen, Långholmen och Lunda listan över var folk bor längst, hur påverkar det närområdet, Johan Ekenstam, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Stockholm?

– I flera av dessa områden ser vi halvfulla skolor där bostäder, som en gång i tiden huserade familjer vars barn nu är vuxna, hålls upp av äldre utan tillräckligt stora incitament att flytta därifrån. Ett annat problem som kommer kunna få stora konsekvenser för Sveriges internationella konkurrenskraft är den arbetskraft som hindras från att flytta hit.

Kolla hur det ser ut i ditt bostadsområde i Stockholm!

Bostadshus i Håga, Uppsala Licens: CC BY-SA 3.0

Bostadshus i Håga, Uppsala
Licens: CC BY-SA 3.0

Många Uppsalabor verkar tänka långsiktigt när de köper boenden då genomsnittstiden för boendelängd ligger på över 40 år i hela åtta områden, vilket är fler än i någon av de andra städerna. Vad kan det bero på, Andreas Lindqvist, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Uppsala?

– Det är inte förvånande att de stadsdelarna där Uppsalaborna bor längst är villaområden. Till exempel Kungsängen är ett mindre villahusområde beläget mitt i centrala Uppsala och husen där är från 40- och 50-talet. Därifrån flyttar inte folk då det är svårt att hitta något bättre med dessa kriterier.

Här bor uppsalaborna längst, och kortast.

Bostadsområdet Solbacken, Malmö Licens: CC BY-SA 3.0

Bostadsområdet Solbacken, Malmö
Licens: CC BY-SA 3.0

I Malmö är det framförallt i områden som till största delen består av gårdar och landsbygd, som till exempel Glosarp och Locktorp, som invånarna verkar hitta sina hem för livet, medan det flyttas mer i de centrala delarna. Men finns det några undantag, Ebba Jönsson, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Malmö.

– Solbacken går mot trenden i de centrala delarna, något som förmodligen grundar sig i att området ses som Malmös mest centrala villa- och radhusområde. Det är en otroligt populär del av staden med ett mycket begränsat utbud. Hit flyttar många nyblivna föräldrar som har en bostadskarriär i ryggen. Det blir ett köp senare i livet och därför stannar fler också längre.

Hitta ditt bostadsområde i Malmö.

Villor i Göteborg Licens: CC BY-SA 3.0

Villor i Göteborg
Licens: CC BY-SA 3.0

Att bo för livet är självklart en fin tanke, men vi frågade Liza Nyberg, VD på Svensk Fastighetsförmedling, om det finns några risker med att bo kvar på samma ställe länge?

– Ju längre tid vi bor i en och samma bostad desto dyrare kan det bli att flytta därifrån och i dagsläget är motstånden till att flytta alldeles för stora, exempelvis reavinstskatten. Detta försämrar rörligheten och skapar inlåsningseffekter, vilket hindrar tusentals människor att flytta till Sveriges storstäder. Till exempel har inflyttningen till Stockholm minskat för första gången på många år. Därför är det av stor vikt att se över de bostadsregleringar som genomförts, såsom ett flertal kreditrestriktioner.

Johan Ekenstam, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Stockholm, kompletterar:

– Jag är övertygad om att flyttomsättningen kommer bli än lägre framöver. Höga skattesatser och amorteringskrav gör det dyrt att byta bostad.

Här har vi sammanställt topp 10 samt fullständig lista över den genomsnittliga boendetiden och flyttströmmarna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsalas bostadsområden samt för hela landet.

Liknande artiklar