10 tips för bästa tapetseringen

Det är roligt att ändra om i ett rum och att tapetsera om ett rum kan göra stor skillnad. Men det är inte helt lätt om man aldrig gjort det förr och det finns en del saker som är viktigt att tänka på för att man ska få det bästa slutresultatet. Här kommer 10 grundtips för tapetsering som är bra att ha med sig.

 

10 tips för bästa tapetseringen - Bostadsbloggen - Svensk Fastighetsförmedling

 1. Verktygen

Var förberedd och införskaffa alla verktyg.

Det som behövs är:

 • Vattenpass
 • Roller för tapetlim
 • Tråg för tapetlimmet
 • Pensel för att komma åt med limmet i hörnen
 • Tapetkniv
 • Tapetlinjal
 • Tapetborste eller tapetspackel
 • Tapetsvamp

 

 1. Underlaget

Underlaget gör allt när du ska tapetsera. Inget får vara löst och det behöver vara slätt och jämnt för bästa resultat. Spackla i tunna lager om det behövs och, när det torkat, slipa tills det blir slätt.

 

 1. Rätt lim

Var noga att kolla så du har rätt lim till din tapet. Det står på tapetrullens etikett vilket lim som rekommenderas.

 

 1. Opacitet

Om du har en mörk vägg som ska tapetseras ljus är det viktigt att vara noga och kolla opaciteten på tapeten så att det inte kommer lysa igenom. Är det dålig opacitet på tapeten bör du måla väggen med en grundfärg innan så den mörka färgen inte lyser igenom.

 

 1. Antal rullar

För att undvika att du åker från färgaffären med för få tapetrullar är det viktigt att ha med exakt mått på höjd och bredd på väggarna så kan du få hjälp i affären att räkna ut hur mycket det kommer gå åt. Om det är en mönstrad tapet är det viktigt att räkna ut hur mycket extra som går åt vid mönsterpassningen. Och glöm inte att lägga på lite extra för det som försvinner när du skär tapeten i över- och underkant. Beställ hellre en tapetrulle för mycket än en för lite, det kan vara bra att ha en extra om det skulle hända något med tapeten.

 

 1. Börja från rätt håll

Börja tapetsera från det hörn i rummet som är mest iögonfallande. Tapetsera sedan först åt ena hållet och sen åt andra. Då undviker man att små missar syns.

 

 1. Första våden

Det är viktigt att första våden blir exakt rak, så använd ett vattenpass och rita upp en lodrätt linje som blir synlig och som första våden kan passas in från.

 

 1. Limma jämnt

Var inte rädd för att använda rejält med lim så du undviker att få blåsor i tapeten.

 

 1. Mönsterpassning

Var noga med att passa ihop våderna om du har en tapet med mönsterpassning. Det är otroligt viktigt att vara noga och få ihop mönstret exakt. Det går bra att justera lite innan limmet har torkat. Lägg våderna jämns med varandra och se till att skarven blir helt tät.

 

 1. Tvätta bort limrester

Var noga med att tvätta bort limrester på tapeten. Använd en blöt svamp och var inte rädd att använda ordentligt med vatten, det tål nämligen tapeten.

 

Text: Johanna Eklöf, Formelle Design, formelledesign.se

Foto: Svensk Fastighetsförmedling, svenskfast.se

Liknande artiklar