Att tänka på när du väljer trägolv

Att välja golv till hemmet är ett långsiktigt val vi gör som inte alltid är så enkelt. Det gäller att noga tänka igenom vilken stil och funktion man vill åt. Här kommer några frågeställningar som är bra att ta ställning till innan man bestämmer sig.

val-av-golv

 

Hur kommer golvet användas

Vilket rum ska det nya golvet ligga i och hur kommer ni använda rummet? Golven slits väldigt olika i exempelvis kök och sovrum. Har man småbarn eller hund kan man även behöva ta hänsyn till det och ta ett lite hårdare träslag som tål lite mer.

 

Tänk långsiktigt

Ett golv ska man leva med länge så tänk långsiktigt och satsa på kvalitet och en stil som passar huset och som ni kan tänka er att leva med under många år. Välj ett golv som går att slipa så kan det leva kvar längre. Man räknar med att ett bra trägolv ska ha en livslängd på 40-50 år.

 

Materialval

Trä har olika hårdhetsgrad och tål därmed olika mycket så ta hänsyn till det när du gör ditt val. Här kan du läsa om vilka träslag som är hårdast
Körsbär, furu och björk är exempelvis mjuka träslag som därmed lättare får märken i sig. Ekgolv är väldigt hårt och tål därmed mycket mer.

 

Färgval

Önskar du träkänsla, laserat, målat, vitt eller mörkt? Tänk på att ett vitt golv kan behöva lite mer underhåll för att det ska hålla sig vitt och att smuts syns olika väl på ljusa och mörka ytor, särskilt om de är enfärgade.

 

Lackat eller oljat

Ytan på golvet för också med sig olika mycket jobb och ger olika typer av utseende. En lackad yta kan man få i olika sorters glans men får man en skada i ett lackat golv måste man slipa och lacka om golvet för att återställa det.
Väljer man ett oljat eller hårdvaxoljat golv kan man fräscha till ytan utan att behöva slipa om det. Däremot kräver ett sådant golv en del underhållsarbete.

 

Tänk enhetligt

Försök att tänka enhetligt och inte bara fokusera på ett rum utan titta dig omkring på golven i de andra rummen så det inte blir olika golv i alla rum. Det blir en lugnare och enhetligare känsla om man försöker hålla sig till ett och samma träslag i de flesta rummen, i alla fall de som angränsar till varandra.

 

Text: Johanna Eklöf, Formelle Design, formelledesign.se

Foto: Svensk Fastighetsförmedling

 

 

 

Liknande artiklar