Förbered din bostad för visning för att få så bra betalt som möjligt

Att det lönar sig att förbereda sin bostad inför en försäljning finns det många bevis på. Det handlar inte alltid om att göra så stora förändringar utan ofta är det de små sakerna som gör den största skillnaden och att hitta balansen mellan att ta bort och ha kvar och varken ta bort eller ha kvar för mycket.

Hur ska man då tänka? Här kommer åtta enkla tips som gör stor skillnad för känslan i hemmet när du ska sälja.

 

styla-vardagsrum

 

 1. Skapa rymd
  Tänk ytor och försök att visa rymden i rummen utan att det känns tomt. Titta igenom rummen om det är någon möbel som kan behöva tas bort.
 2. Rensa småsaker
  Rensa och plocka bort överflödiga saker. Framförallt små saker kommer inte till sin rätt utan ger mest ett plottrigt intryck. Om du vill behålla några mindre saker kan du gruppera dem så upplevs de som en sak tillsammans.
 3. Neutral miljö
  Försök att visa att det bor någon i hemmet utan att visa vem som bor där. Spekulanten ska kunna se sig själv bo där så plocka bort foton och personliga föremål.
 4. Laga och måla
  Titta efter om det finns små skador på väggar och lister och laga i så fall dessa. Det är värt att gå över hemmet med en pensel och dutta i små skavanker. Måla väggar om de är mörka eller har mycket hål och skador. Första intrycket är viktigt så satsa på en ljus och fräsch känsla.
 5. Textilier
  Har du mycket mönster i din inredning kan det vara bra att skala bort lite och ersätta med enfärgat för att få en lugn känsla på bilderna.
  Ljusa upp med hjälp av textilier i mörka möbler och på golv. Satsa även på ljusa gärna lite transparenta gardiner och tänk att det är fönstret som är i fokus och att man vill få in så mycket ljus som möjligt.
 6. Växter och blommor
  Växter är en viktig del för känslan, men i lagom mängd. Det räcker ofta med 2-3 krukor i varje fönster beroende på dess storlek. Det spelar inte så stor roll vilken sorts växter det är så länge de ser pigga och fräscha ut. Har du orkidéer som inte blommar bör de bytas ut. Snittblommor är även det väldigt trevligt. En bukett i en vas på matbordet och några små vaser med en grön kvist eller en liten blomma i på soffbord, sängbord och på handfatet. Det behövs inte så stora arrangemang för att det ska se trivsamt ut.
 7. Bra belysning
  Kolla över glödlampor så de fungerar och satsa på en bra allmänbelysning men även punktbelysning som man kan tända för att få en bra känsla.
 8. Första intrycket är viktigt
  Hallen är nästan det viktigaste rummet. Får man fel känsla i hallen kan det genomsyra hela visningen. Så försök att få hallen att kännas så stor, ljus och trevlig som det bara går med bra belysning, växter, spegel och ev någon sittplats eller avställningsplats.

 

Det handlar inte om att skapa en miljö som ser stylad ut utan att få fram det viktigaste i bostaden, visa på möjligheterna och skapa en bra känsla som följer med därifrån. Försök anpassa bostaden för en så bred målgrupp som möjligt så du får så bra betalt som det går.

Tycker du det känns svårt? Man blir lätt hemmablind så det kan vara bra att ta hjälp av en inredningsstylist som kommer och ser bostaden med nya ögon och ger tips på vad man kan göra. Vi på Svensk Fastighetsförmedling kan hjälpa dig att komma i kontakt med en stylist på din ort.

 

Text: Johanna Eklöf, Formelle Design, formelledesign.se

Foto: Svensk Fastighetsförmedling

 

 

 

Liknande artiklar