Lergods. Vaser, skålar, urnor och krus av Stefan Andersson.

Formex 2018 – här är trenderna från mässan i augusti

I augusti höll Formex 2018 den ena mässan av sina två per år i Stockholm. Huvudtemat Unexpected gatherings uppmanar att ta vara på det vi har och kombinera med något nytt och oväntat. Vi har listat fyra topptrender att inspireras av från Formexmässans stilutställningar Botanical Baroque, Crafts and Makers och Tinted Love.

Naturliga material och handgjord keramik

Hållbarhetstänket håller i sig även på Formex höstmässa. Naturliga material som linne, rotting i trä och sten är ett genomgående inslag hos utställarna på Formex 2018. Dessutom uppmanas vi att återanvända gammalt istället för att köpa nytt, och gärna dekorera genom att blanda dessa udda gamla prylar.

Naturliga materialval i kombination med fokus på hållbar miljö ligger bakom hantverkstrenden, som tar höstens inredning med storm. Överallt syns handgjorda, unika föremål i keramik, trä, glas och stengods. Vinnaren av Formex 2018 Ragna Ragnarsdóttir är en av dem som inspirerats av naturen och har skapat vaser med både isländsk och kinesisk estetik.

Jordnära toner och taktila ytor

Tidigare ljust och fräscht får ge efter för varmare toner som hämtats ur naturen. Det vita sterila och gråa ersätts nu med beige. Senapsgul blir höstens accentfärg, gärna i kombination med puderrosa. Detta ackompanjeras av röda och bruna toner som tegel, terrakotta och nöt, men även med en isande ljusblå.

Ett annat handfast trendtips från Formexmässan är att inreda just med taktila material. Fåtöljer klädda i grov manchester, plisserade lampskärmar eller porslin med texturerade kanter – ytor du inte kan motstå att dra fingrarna över.

Storslagen barock och exotiska djur

Utgå från barock, släng in lite rokoko och renässans, toppa med dekadent 70-tal – där har du Formextrenden Botanical Baroque. En maximalistisk stil med sammetsmöbler, tunga gardiner som släpar i golvet och storslagna blomsterarrangemang med konstgjorda evergreens, det vill säga blommor som alltid blommar. Dukningarna och inredningen generellt är överdekorerad, med inslag av exotiska djur – fågelkandelabrar, aplampfötter porslinsleoparder och stora flamingostatyer. Allt i färgskalan lila, konjak, mässing, skogsgrönt, mörkturkost och svart.

Sprakande färgkrockar och lekfulla detaljer

Flera inredningskonnässörer har diskuterat om trenderna under höstens Formex i Stockholm verkligen är trender, eller har vi inte sett dem förut? Till dem har Formex ett svar: Tinted Love. Eller färgomani som det kallas på svenska. Här mixas sprakande rött och blått med knalligt gult och rosa på fondväggar, i mönster och dekorationer. Valet av material är också en enda stor 70- och 80-talsmix av plexi, glas, paljetter och speglar. För att återskapa den här trenden – inred med glimten i ögat.

Liknande artiklar