
5 tips för en hållbar inredning
En hållbar inredning hemma är ett steg på vägen för dig som vill leva mer klimatsmart. Men vad betyder hållbart egentligen? Om en produkt är hållbar eller inte beror dels på hur mycket den påverkar miljön, och dels på sociala och ekonomiska aspekter. Här får du tips på hur du kan göra bättre miljöval för att få till en grönare interiör med hållbar inredning.

Kuddar/plädar: Handmade,
Mimou
1. Hitta din personliga stil
Det är lättare att inreda hållbart om du har en personlig stil som inte är upphängd på trender. Det kräver förstås lite disciplin att bedöma varje pryl utifrån hur bra den passar in i ditt hem, men att inte impulsshoppa onödiga saker lönar sig både för miljön och din plånbok. Se ditt hem som en genomtänkt, personlig basgarderob där du ibland kan lägga till någon trendig detalj – ett kuddfodral i säsongens färg eller någon inredningsdetalj som är inne just nu.

Antika stolar i björk och bok från Edsbyverken, Bukowskis.com
2. Satsa på kvalitetsdesign – ny eller begagnad
Det är lättare att stå emot trender om du lägger pengarna på möbler som håller hela livet. Här är designklassiker säkra kort, eftersom de är så tidlösa att de kallas just klassiker. Dessutom håller de hög kvalitet. Det gör tyvärr att prislappen också blir högre, vilket gör det tufft om du precis flyttat hemifrån och vill köpa flera möbler. Men då kan du kolla om just det designmärket har någon andrahandsförsäljning på sin sajt, leta på loppisar eller lägga in en bevakning på en viss möbel på Blocket.

Bord, Landala, i Massiv furu.
Emma Olbers, Tre Sekel
3. Håll dig till hållbara möbler
Förutom att möbeln gärna ska hålla stilmässigt hela livet, behöver du också tänka på möbelns livscykel. Går ytorna på den att putsa upp om några år? Har den avtagbar klädsel du kan tvätta? Titta också på vilket material möbeln är gjord av, så du vet om den är lätt att återvinna. Undvik materialblandningar, eftersom de inte går att dela upp och återvinna. Och försök att köpa möbler och produkter som producerats i Sverige, på ett miljövänligt sätt – titta efter Svanenmärkning och EU-ecolabel.
Ett skolboksexempel på en hållbar möbeltillverkare är Tre sekel som använder svenskt timmer från miljöcertifierade skogsägare, och sedan behandlar det med äggoljetempera i en fabrik som värms upp på biomassa.

Måttsats i rostfritt stål, 5 delar, Zerazza – Cordon Bleu
4 . Använd naturmaterial i din inredning
Att plastbanta, eller minska på plastmaterial och därmed även giftiga kemikalier i hemmet, kan verka som en konspiratorisk idé. Men om vi bortser från eventuella hälsoeffekter påverkar materialen du inreder med också miljön. Välj därför naturmaterial som trä, sten, metall, keramik, rotting, ull, lin och bomull framför syntet och konstfiber. Ersätt plastprylarna i köket med saker i glas och rostfritt stål. Välj produkter som är spikade och skruvade istället för limmade, och håll dig till FSC-märkt trä eller massivt trä, istället för fanér, spånskivor, träslag som är utrotningshotade eller som transporterats långt.

Kök: Södermalm, Stockholm

Kök: Södermalm, Stockholm
5. Förnya hemmet med en hållbar renovering
Det mest hållbara är oftast att inte renovera alls, åtminstone om du till exempel totalrenoverar ett fungerande kök bara för att det har en omodern look. Ett alternativ till renovering är i sådana fall att piffa upp inredningen du har. Måla om väggar, sätta nya beslag och färg på skåpluckor, uppdatera till vitvaror med bättre energiklass, byta klädsel på soffan eller ge bord och byråer nytt ytskikt. Kanske kan du bytlåna möbler och inredningsprylar du tröttnat på med vänner och familj?
Om du ändå behöver renovera kan du göra det hållbart genom att välja en entreprenör med miljöpolicy eller åtminstone ställa krav på att de källsorterar och använder byggvaror som Byggvarubedömningen miljöbedömt. Tänk också hållbart och miljövänligt kring det material och de produkter du byter till, och måla med miljövänliga alternativ som linoljefärg, äggoljetempera eller kalkfärg, eller Farrow & Balls vattenbaserade färger med naturliga pigment, istället för plastfärger.
Översta bilden: Kök ”Karleby Klippa” – Kvänum