Hur stor ska mattan vara?

En matta i ett rum är ett enkelt sätt att lyfta inredningen och få till pricken över i:e.t. Det ger en fin inramning kring en grupp möbler och skapar rum i rummet. Men det är inte alltid så lätt att välja rätt storlek och en för liten matta ger lätt ett osymmetriskt intryck. Här är en liten guide hur du kan tänka när du väljer storlek på mattan.

 

Utsikten 15_3

 

  • Rummets storlek

Det första man bör utgå ifrån när man väljer matta är storleken på rummet och vilka möbler man ska möblera med. Så mät upp rummet och hur stor yta möblerna tar.

 

  • Möblernas placering på mattan

Nästa steg är hur man vill placera möblerna på mattan. Det finns några olika grundregler när det gäller soffgruppen och en grundregel när det gäller matgruppen:

 

  • Mattans storlek vid soffgruppen

Om man har utrymme i rummet och har både soffa och fåtöljer så är det fint och maffigt med en matta där hela gruppen ryms.

illu matta under hela gruppen

 

 

Väljer men en mindre matta finns det en grundregel som säger att minst 20 cm av möblerna bör stå på mattan, då hålls gruppen ihop istället för att kännas svävande. Har man bara soffa och soffbord och inga fåtöljer gäller samma regel för soffan.

illu matta 20 cm under gruppen

 

  • Mattans storlek vid matgruppen

När det gäller matgrupp brukar man säga att mattan ska vara så pass stor att stolarna står på mattan även när de är utdragna.

illu matta under matgrupp

 

  • Lyx vs budgetvariant

Mattor finns i alla olika prisklasser och kvaliteter men desto större matta man tittar på desto dyrare blir den. Om man vill få till en skräddarsydd matta rummet och möbleringen är det bästa sättet att måttbeställa. Inte helt billigt men väljer du en neutral färg och bra kvalitet kan den leva kvar länge.
Känner man inte att man har budgeten till det så är ett billigt alternativ att få till en stor matta att köpa två stora billiga och lägga ihop till en. Tänk på att välja en matta med lite längre lugg så att skarven försvinner i luggen. Skaffa en stark tejp och tejpa baksidan på skarven.

 

Text och illustrationer: Johanna Eklöf, Formelle Design, formelledesign.se

Foto: Svensk Fastighetsförmedling

 

Liknande artiklar