7 växter som hjälper dig att rena luften

Växter har fler fördelar än att bara skapa en trevlig och ombonad miljö. De hjälper nämligen till att rena luften från föroreningar och giftiga ämnen.

Vi omger oss dagligen med en massa små partiklar som kommer från möbler, kläder, datorer och annat och som vi inte bör andas in. Men vi kan ta hjälp av vissa växter för att samla upp dessa pyttesmå partiklar. Växterna har mikroskopiska öppningar på sina blad där de absorberar de farliga ämnena och omvandlar de till näring i rotsystemet. Man bör dock damma av växterna emellanåt så att de lättare kan suga åt sig gifterna. Tänk bara på att inte torka av dammet med handen då det innehåller spår av de giftiga partiklarna. De krukväxter som är bäst på att fånga upp farliga partiklar är de gröna med stora blad. Törstiga växter som behöver mycket vatten är de som är bäst på att skapa en bra miljö i rummet.

Här kommer tips på 7 stycken växter som hjälper dig att rena luften i ditt hem.

 

 • Ampellilja
  En lättskött och yvig växt som renar luften från formaldehyd som man kan hitta i både plaster, textilier och färger. Mycket bra växt för allergiker.
 • Fredskalla
  Den främsta luftrenaren är Fredskalla. Så ska du välja en växt så är det denna du ska satsa på. Tänk dock på att den är giftig för katter om du har sådana som husdjur. Detta är en växt som kan ta upp många skadliga ämnen som bensen, formaldehyd, trikloretylen, xylen, toluen, aceton, alkohol och ammoniak.
 • Guldpalm
  Här har vi en riktigt duktig luftfuktare som kan rena luften från xylen och toluen som man hittar i kontorselektronik och datorskärmar.
 • Gullranka
  Är duktig på att fånga upp formaldehyd ur luften.
 • Krysantemum
  Är en av de växter som är bäst på att ta upp bensen ur luften och är även en duktig luftfuktare.
 • Spjutbräken
  Fungerar både som luftrenare och luftfuktare och tar bort  föroreningar som xylen och formaldehyd.
 • Svärmorstunga
  Ämnena bensen, formaldehyd och trikloretylen kan man hitta i både plaster, färger och rengöringsmedel men de hjälper Svärmorstungan till att ta bort. Den tar även upp koldioxid ur luften.

 

 

Text: Johanna Eklöf, Formelle Design, www.formelledesign.se

Foto: Pressbilder från Blomsterlandet, www.blomsterlandet.se

Liknande artiklar