Grodda själv

Odla groddar och skott enkelt

Gillar du att äta nyttigt men är otålig när det kommer till odling? Då är groddar och skott något för dig! Det är enkelt att odla, växer snabbt upp och är sprängfyllt med nyttigheter. Kroppen har dessutom lättare att ta upp näringen från frön, gryn och säd när de är groddade så det finns många bra anledningar att ta fram sina gröna fingrar och sätta igång med hemmaodlingen.

 

Grodda i burk

Dessa frön är enkla att grodda i en vanlig glasburk med tunt tyg över.

 1. Alfalfa
  En klassiker som går fort att få resultat då de är färdiga på bara 3-6 dagar. 1 msk frön ger hela 5 dl groddar.
 2. Linser
  Det går att grodda alla olika sorters linser och de blir färdiga på bara 2-4 dagar. 1 dl groddar blir hela 8 dl groddar så man får mycket för jobbet. Och prova gärna blanda olika färger på linserna.
 3. Quinoa
  Quinoa är en Sydamerikansk ört som är släkt med både rödbeta och spenat. Den innehåller mycket protein och har blivit väldigt populär i matlagning. Den går även att grodda och det går enormt snabbt. Den vita quinoan är enklast att grodda.
 4. Mungböna
  Mungbönan är en av de bönor som går fortast att grodda och är väldigt rik på C- och E vitaminer. Tänker du använda groddarna i matlagning kan du ta de redan efter 2 dagar men om du väntar längre är de jätte goda att använda i sallader.

Så här odlar man groddar:

 • Skölj fröna i kallt vatten i en sil.
 • Häll upp de i en burk med kallt vatten och låt stå i minst 8 timmar, gärna över natten.
 • Slå av vattnet och skölj fröna och häll sedan tillbaka i burken.
 • Sätt ett tunt tyg över burken med en gummisnodd runt och ställ mörkt.
 • Skölj fröna 2.3 ggr/dag.

 

Grodda skott i jord eller på papper

 1. Smörgåskrasse
  En klassiker som är kryddig och god. Billiga frön och enkel att odla. Klipp krassen över smörgåsen eller din maträtt för att få lite extra sting.
 2. Solrosskott
  Solrosskott är de späda skott som kommer från fröet och som sedan kan bli en solros. Använd gärna frön som har skal, de som man köper och ger fåglarna. Ett mycket nyttigt skott där man kan äta både blad och stjälk.
 3. Ärtskott
  De vanliga gula ärtorna kan odlas och bli gröna fina skott. Det tar nästan 2 veckor att få de färdiga men det är värt det då de ger en söt och krispig smak.

Så här odlar man skott:

Skilnaden på groddar och skott är att skotten odlas i jord eller på papper och man klipper sedan av de och äter både stjälk och blad. Större frön odlas med fördel i jord och mindre frön på hushållspapper.

 • Solrosfrön och gula ärtor bör blötläggas innan i ca 8-24 timmar.
 • Häll sedan bort vattnet och låt de ligga kvar tills de börjat öppna sig och gro, kan ta några dagar så var noga att skölja dem varje dag i ljummet vatten så de inte torkar.
 • När det börjar titta fram små groddar tar du ett fat eller form och häller upp några cm jord och strör sedan skotten över med lite jord på.
 • Smörgåskrasse odlas genom att hälla dess frön direkt på ett fuktigt hushållspapper på en tallrik eller bricka. Sedan går man till väga på samma sätt.
 • Fukta jorden med en blomspruta och sätt sedan plastfolie över. Picka små hål i plasten och ställ ljust.
 • Ta bort plasten när det börjar växa.
 • Håll jorden fuktig med hjälp av blomsprutan.
 • Skörda efter 5-10 dagar.

 

Text och foto: Johanna Eklöf, Formelle Design, formelledesign.se

Liknande artiklar