Våga sätt färg på väggarna - Bostadsbloggen - Svensk Fastighetsförmedling

Våga sätt färg på väggarna

Vitt i all ära men har vi inte tröttnat lite på de vita kalla hemmen – varför inte våga satsa på lite färg och skapa ett hem med mer liv och värme i? Att måla väggarna i en kulört färg är ett billigt och snabbt sätt att få en förändring i hemmet.

Vi har sett mycket grå väggar på sistone och det hänger sig kvar även detta året men vi kommer även få se väggar i andra färger. Ska man gå från det vita neutrala till en färg behöver man inte börja med att gå på en jättestark och knallig färg utan man kan börja med en neutral färg som ändå kommer göra stor skillnad och ge en helt annan känsla än det vita. Sen kan man färgsätta med textilier och inredningsdetaljer i starkare kulörer, om man gillar det, som man enkelt kan ändra efter humör och säsong. Ett bra tips om man önskar en annan kulört än grått är att utgå från en grå och sedan lägga till lite gult, grönt, rött etc.

 

När man väljer mörkhetsgrad på färgen är det bra att titta hur mycket ljusinsläpp som finns i rummet. Är det ett rum man vistas mycket i vill man kanske inte att det ska kännas för mörkt medan man i sovrummet gärna kan ha lite mörkare väggar. Ett alternativ är att måla någon eller några väggar i en mörkare ton.

Det är nästan en omöjlighet att välja färg utifrån de små färgproverna i butiken så ta fram några förslag och köpa med dig provburkar på dessa och provmåla på en vägg. Titta på färgen olika tider på dygnet då en färg kan skifta rätt mycket beroende på om det är kallt eller varmt ljus på den. Glöm inte att se hur färgen kommer gå ihop med golvet. Ett bra tips är att tänka igenom vilka färger du kommer vilja ha på textilier och möbler så att väggfärgen kommer matcha ihop med det.

Om du väljer en väldigt klar färg kan det vara bra att vara medveten om att väggarna kommer reflekteras mot varandra så det kommer kännas som väldigt mycket färg när väl alla väggar är målade.

 

Var inte rädd för att måla in både dörrfoder och golv- och taklister i samma färg. Varför inte testa att måla taket. Tänk då bara på att en mörkare kulört suger ljus då den vita färgen i vanliga fall reflekterar ljuset.

 

Känner du dig riktigt feg på färg kan du börja med en vit som är försiktigt bruten i någon färg, så den nästan är vit.

Testa dig fram och hitta det som passar din stil och ditt hem!

 

Text: Johanna Eklöf, Formelle Design, formelledesign.se

Foto: Svensk Fastighetsförmedling, svenskfast.se

Liknande artiklar