Warning: mkdir(): File exists in /storage/content/88/168788/blogg.svenskfast.se/public_html/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 356 Så får du ditt lilla sovrum att kännas större - Bostadsbloggen - Svensk Fastighetsförmedling

Så får du ditt lilla sovrum att kännas större

Har du begränsad yta i ditt sovrum och svårt att få till det utan att det känns trångt? Det krävs inte stora ytor för att få till ett bra rum att sova i utan det man behöver är planering och kluriga lösningar. Här kommer mina bästa tips på hur du ska tänka för att utnyttja ytan på bästa sätt och få det att kännas så rymligt som möjligt så att även ditt lilla sovrum kan bli det där sköna rummet man kan drömma gott i.

 

Snedtak

Har du ett litet sovrum med snedtak. Ställ då sängen under snedtaket där taket är som lägst för att frigöra yta att röra dig på och ta tillvara på rymden i rummet.

 

Luftigt och minimalistiskt

Satsa på nätta och luftiga möbler och så lite saker som möjligt. Till exempel ett sängbord som går att enkelt lyfta bort om man behöver komma åt ytan.
Tänk minimalistiskt och rensa bort allt du inte behöver.

 

Smart förvaring

Behöver man förvara saker i sovrummet så är det bra att satsa på smart förvaring. Utnyttja utrymmet under sängen och väggytorna istället för golvet, om du har begränsad golvyta. Öppna hyllor på väggen ger en luftig känsla men kräver att man har ordning på sina saker. Satsa på möbler som fyller en funktion och som du verkligen behöver och kommer använda.

 

Sängbord

Om du har begränsad golvyta och inte rymmer sängbord på golvet bredvid sängen är ett bra sätt att sätta en hylla över sängen för förvaring av böcker och väckarklocka, eller hitta en sänggavel som rymmer både förvaring och avställningsyta.

 

Utnyttja väggarna

Försök att utnyttja alla utrymmen till något och glöm inte väggarna. Använd de inte bara till att hänga upp tavlor utan gör smarta förvaringslösningar och upphängningar. Man kan t.ex. ha krokar på väggen bakom dörren för att hänga kläder eller en lina på en liten vägg för smycken. Tänk noga efter vad det finns för utrymmen och hur man kan använda dessa på effektivaste sätt.

 

Ljusa och neutrala färger

En enkel tumregel för mindre rum är ”små utrymmen – ljusa färger”. Svårare än så är det inte och en bra regel att jobba från för att få rummet att kännas så stort som möjligt. Så utgå från ljusa och neutrala färger på de stora ytorna och sätt sen till färg och mörkare nyanser på textilier och detaljer.

 

Speglar

Ett gammalt välbeprövat knep för att få ett rum att kännas större och det funkar lika bra nu som då. Så satsa på en stor spegel i ditt lilla sovrum.

 

Utnyttja takhöjden

Fäst gardinskenan i taket och låt gardinerna gå från tak till golv. Detta ger en känsla av högre takhöjd och mer rymd. Satsa på tunna ljusa gardiner som ger en luftig känsla.

 

Bra belysning

Bra belysning är viktigt och gärna nätta lampor. Satsa på flera små hellre än en stor. Fastna inte i bordslampor utan titta även på vägglampor. Spotlights i taket är ett bra sätt att få rummet så ljust som möjligt, vilket sin tur får det att kännas större.

 

Storlek på sängen

Den möbeln som tar mest plats i sovrummet är sängen så har du ett mindre sovrum är det bra att inte satsa på en för stor säng. Fundera igenom hur bred säng du behöver och köp inte större än nödvändigt.

 

Text: Johanna Eklöf, Formelle Design, formelledesign.se

Foto: Svensk Fastighetsförmedling

 

SparaSpara

SparaSpara

Liknande artiklar