Så påverkar färgerna oss

Det har pratats mycket om att vi numera väljer mer färg i våra hem. Men hur påverkar de olika färgerna oss? Sanningen är faktiskt den att färgerna kan styra både vårt humör och känslor mer än vi tror. Så det finns en anledning till att färger används som de gör i samhället. Så här har du en lista på hur de olika färgerna påverkar oss.

 

Gult

Gult är färgen som skapar uppmärksamhet, förknippas med solen och därmed optimism och energi. Det är en färg man blir pigg av men som samtidigt ger en avslappnande effekt.

 

Rött

Den röda färgen är en symbol för kärlek och passion. Det är en intensiv färg som utstrålar passion, energi, aggressivitet och fara. Den kan sprida värme genom att den ökar blodcirkulationen och sätter fart på adrenalinet.

 

Grönt                                                                                                                                           

En vilsam färg som för tankarna till naturen och därmed är rogivande och lugnande. Den förknippas med hälsa och välgång och är den färg som ögat har lättast att acceptera.

 

Blått

Blått är färgen som signalerar seriositet och allvar och används därför i många företags logotyper. Den är även förknippad med kyla och sägs ha en förmåga att sätta igång kreativiteten. En del påstår att för stora doser blått kan skapa depression.

 

Rosa

Rosa är en feminin och romantisk färg som ofta används när man ska marknadsföra något för kvinnor. Den sägs sprida lugn och stillhet omkring sig och är därför bra att omge sig med om man inte mår så bra. Det är svårt att bli arg i ett rosa rum.

 

Brunt

En lugn, trygg och jordnära färg som ger en känsla av stabilitet. Den sägs vara bra om man har svårt att koncentrera sig.

 

Vitt

Detta är den neutrala färgen som utstrålar renhet, oskuldsfullhet och godhet. I inredningen gör den vita färgen att ett rum känns större.

 

Svart

Vi har lätt att ta till oss det som är svart och den får oss att tänka på makt, styrka och stabilitet men även sorg, mörker och det okända.

 

Text: Johanna Eklöf, Formelle Design, www.formelledesign.se
Foto: Svensk Fastighetsförmedling, www.svenskfast.se

Liknande artiklar