
Viktiga mått när du planerar ditt kök
När man planerar ett kök finns det en hel del mått man bör ta hänsyn till för att få ett praktiskt och arbetsvänligt kök. Så slarva inte utan lägg ner tid på att fundera igenom hur du kommer använda köket både praktiskt men även efter måtten som gör att köket kommer att fungera på bästa och smidigaste sätt. Här kommer en liten lathund på några av de viktigaste måtten som är bra att ha koll på.
- Avställningsyta vid diskho: 60-80 cm.
- Arbetsyta mellan spis och diskho: 80-120 cm.
- Kylskåpet bör öppnas mot avställningsyta.
- Arbetstriangel: Avståndet mellan spis, diskho och kyl/frys som bör vara nära nog för att nå inom räckhåll och slippa spring så att man får ett så lättarbetat kök som möjligt.
- Standardhöjd arbetsbänk: 90 cm. Kan vara 5-10 cm högre eller lägre beroende på din längd.
- Avstånd mellan diskbänk och överskåp: 50 cm.
- Avstånd mellan spishäll och fläktkåpa: 50 cm. Vid gasspis bör avståndet vara 65 cm.
- Avstånd mellan bänkar i parallellkök: 120-140 cm.
- Avstånd mellan arbetsbänkar och matbord: 120 cm.
- Fri passage framför skåp och lådor: 110 cm.
- Fri passage framför ugn och diskmaskin: 120 cm.
- Djup på bänkskiva: 60 cm djup och inte sticka ut mer än 3 cm från bänkskivan.
- Djup väggskåp: 40 cm.
- Höjd på micro: 110 cm så att du inte får varm mat över dig när du tar ut maten ur micron.
- Höjd på sockel: minst 10 cm.
- Passbitar mot vägg: 5 cm så att skåpdörrar kan öppnas utan att ta i väggen.
Börja med att fundera kring vilka behov och önskemål ni har och ta sedan hjälp av en köksexpert som kan rita upp köket och hjälpa till att planera det på bästa sätt.
Lycka till!
Text: Johanna Eklöf, Formelle Design, formelledesign.se
Foto: Svensk Fastighetsförmedling