Annes hus på Millesgården är inrett av konstnären och kreatören Cilla Ramnek, som blandat textiler från William Morris med möbler och detaljer Svenskt Tenns hovdesigner Josef Frank.

William Morris – tapetdesignern som ville skapa en bättre och vackrare värld

Hösten är museibesökens årstid och ett tips om du har vägarna förbi Millesgården i Stockholm är att besöka William Morris-utställningen ”Mer än bara blommiga tapeter”. Precis som namnet antyder var William inte bara tapetdesigner utan hann under sitt 62-åriga liv vara allt från poet till grundare av den brittiska socialiströrelsen.

Kollektionen Pure Morris lanserades för bara några år sedan och blev en omedelbar succé. Den kom till för att möta de kunder som älskar Morris men som tycker att färgerna är svårplacerade i inredningen.

Kollektionen Pure Morris lanserades för bara några år sedan och blev en omedelbar succé. Den kom till för att möta de kunder som älskar Morris men som tycker att färgerna är svårplacerade i inredningen. Foto: Morris & Co

Kollektionen Pure Morris går i en ljusare färgskala och finns både som tapet och textil.

Kollektionen Pure Morris går i en ljusare färgskala och finns både som tapet och textil. Foto: Morris & Co

Präststudenten som bytte bana

Redan som barn på 1830-talet i Walthamstow ägnade William dagarna åt att teckna, skriva och utforska naturen och historiska byggnader, något som kom att inspirera hans framtida karriärval. Just fascinationen för kyrkor gjorde att han började studera till präst i Oxford. Där umgicks han med målare som Dante Gabriel Rossetti och Edward Burne-Jones. Umgänget, tillsammans med besök i medeltida kyrkor under en Frankrikeresa, gav honom insikten att han hellre ville jobba med konst än inom kyrkan. Därför började han fördjupa sig i antiken och filosofin, och gick med i ett brödraskap som tog avstånd från den industridesignen, och istället ville bevara hantverket inom konst och arkitektur.

När William väl gick ut universitet jobbade han först som arkitekt, och ritade bland annat The Red House som han gav i bröllopspresent till sin universitetskärlek Jane. Och efter att William hade inrett huset med handbroderade tyger dröjde det inte länge förrän han la arkitektkarriären på hyllan och satsade på sitt egna inredningsföretag, Morris & Co.

H&M: s samarbete med Morris & Co lanseras under oktober månad. Kollektionen innehåller plagg med ikoniska arkivprint av William Morris.

H&M: s samarbete med Morris & Co lanseras under oktober månad. Kollektionen innehåller plagg med ikoniska arkivprint av William Morris. Foto: H&M

H&M: s samarbete med Morris & Co lanseras under oktober månad. Kollektionen innehåller plagg med ikoniska arkivprint av William Morris.

H&M: s samarbete med Morris & Co lanseras under oktober månad. Kollektionen innehåller plagg med ikoniska arkivprint av William Morris. Foto: H&M

Tapetdesigner, möbelmakare och författare

Inom Morris & Co designade William Morris tapeter, tyger och möbler i blommiga mönster inspirerade av naturen. Men han inredde också hela hem genom att först klä väggarna och sedan matcha med möbler. Från början ville William skapa vackra saker som vanliga människor hade råd med, men hantverket drev upp priserna och beställarna blev istället kyrkor, museer, rika privatpersoner och kungligheter.

William kallas ofta för en mångsysslare, men i grunden var han en formgivare som utforskade olika material. Han gjorde glasmålningar, målade kakel, illustrerade böcker och satte sitt typiska William Morris-mönster på alla möjliga inredningsdetaljer, som kuddar och brickor. Sedan universitetstiden skrev han dessutom poesi, och längre fram även romaner. Senare i livet intresserade William sig så mycket för typografi att han skapade egna typsnitt och hade ett eget tryckeri som gjorde böcker i medeltida stil, med exklusivt papper och ornamentala element.

William Morris passar såväl i vardagsrum som i sovrum och varför inte tapetsera köket med en Morristapet?

William Morris passar såväl i vardagsrum som i sovrum och varför inte tapetsera köket med en Morristapet? Foto: Morris & Co

Annes hus på Millesgården är inrett av konstnären och kreatören Cilla Ramnek, som blandat textiler från William Morris med möbler och detaljer Svenskt Tenns hovdesigner Josef Frank.

Annes hus på Millesgården är inrett av konstnären och kreatören Cilla Ramnek, som blandat textiler från William Morris med möbler och detaljer Svenskt Tenns hovdesigner Josef Frank. Foto: Helena Kaasik

Sekelskiftesvilla eller nybyggd lägenhet, William Morris mönster fungerar I båda fallen vilket är en av anledningarna till att han fortfarande är så populär.

Sekelskiftesvilla eller nybyggd lägenhet, William Morris mönster fungerar I båda fallen vilket är en av anledningarna till att han fortfarande är så populär. Foto: Morris & Co

Olycklig kärlek ledde till Island

Förutom att William var en stolt pappa till sina två barn verkade framgången i karriären inte spilla över på privatlivet. Hans fru Jane påstod sig aldrig ha varit förälskad i honom. När familjen flyttade till Kelmscott tillsammans med Dante Gabriel Rossetti, Williams kollega sedan universitetstiden, inledde Jane och Gabriel en långvarig affär. Det fick William att förverkliga sin dröm om att resa till Island och forska i sagolitteraturen. De verk han skrev efter resan sägs ha influerat både C.S. Lewis och J. R. R. Tolkien.

En detalj från ett broderi med mönstret Honeysuckle från 1876 av Morris & Co. Bilden kommer från William Morris Gallery i London, Borough of Waltham Forest.

En detalj från ett broderi med mönstret Honeysuckle från 1876 av Morris & Co. Bilden kommer från William Morris Gallery i London, Borough of Waltham Forest. Foto: William Morris Gallery

En sann socialist

Som om inte William hade fullt upp redan var han en av förgrundsfigurerna inom den brittiska Arts and Crafts-rörelsen. Som en sann socialist grundade han dessutom The Socialist League som strävade mot ett samhälle med bättre levnadsvillkor, rättvisa och jämlikhet. I en av hans böcker beskrev han just en socialistisk utopi. William Morris engagemang i dessa rörelser i kombination med hans skapande visar att han levde upp till sin vision om att vilja skapa en bättre och vackrare värld.

Liknande artiklar