Hemmakontoret

Hemmakontor för alla hem

Väljer du att jobba hemifrån ibland? Om det händer någon gång då och då funkar det självklart bra att dra fram datorn och slå sig ner vid köksbordet. Men är det en återkommande vana funderar du säkert på hur du kan ordna ett eget hemmakontor. Vi har samlat våra bästa tips för hur du skapar plats och förvaring till ett litet hemmakontor, inspiration till hur du inreder ett riktigt snyggt hemmakontor och vad som gäller vid avdrag.

Snyggt hemmakontor

Ditt hemmakontor ska väcka inspiration

Ditt hemmakontor ska bidra till både inspiration, arbetslust och fokus. Inte helt lätt när hemmakontoret ofta är en temporär lösning och ditt köksbord får växla om till skrivbord. Men om du vill investera lite tid i att skapa ett litet men funktionellt och snyggt hemmakontor med smart förvaring kommer här några tips på vägen.

Leta plats för ett litet hemmakontor!

Sannolikt har du begränsat med yta och det kan vara klurigt att få till även ett litet hemmakontor. Men med lite kreativitet och smarta lösningar kan du lösa det. Börja med att leta efter dolda ytor i ditt hem. Kanske har du en smal plats med möjlighet till en väggfast skiva i en korridor eller hall, eller finns en outnyttjad del i sovrummet, klädkammaren eller vardagsrummet?

Det finns många små och effektiva skrivbord, både begagnade och nya. Och du kan få en tillsågad skiva efter valfria mått i ett byggvaruhus.

Hemmakontor förvaring

Ett litet hemmakontor kräver smart förvaring

Bor du på en liten yta, så kallad compact living, kräver det en hel del eftertanke för att bibehålla ordningen. Glöm därför inte en smart förvaring. Till exempel en liten hurts med hjul att ha under skrivbordet, eller hyllor monterade ovanför ditt skrivbord. Leta efter snygga boxar att förvara papper, post och dylikt i. Även om kontoret är litet kan det vara snyggt, inspirerande och funktionellt!

Hemmakontor inspiration

Att inreda hemmakontoret snyggt

Hur ser resten av ditt hem ut? Vilken är din signifikanta stil? Och hur skulle du vilja att ditt hemmakontor tar sig an den stilen och formen? Notera färgval och interiör som finns på den yta där du vill inreda ditt hemmakontor. Leta efter möbler och detaljer i samma genre. Glöm inte att kika i second hand-butiker och på loppis för att hitta ett bord eller en stol som du gillar och som med lite färg lätt kan fräschas upp. Glöm inte heller belysning, en punktbelysning vid din arbetsplats är ett bra alternativ. Det kan vara en spot med klämbart skaft, en enkel glödlampa med klar glaskupa som du arrangerar precis ovanför eller en traditionell skrivbordslampa. Försök göra hemmakontoret till en naturlig del av ditt hem där det ska vara inbjudande att sätta sig.

Ergonomi och hemmakontor

Ergonomi och hemmakontor – en svår ekvation

De flesta av oss har varken ett höj- och sänkbart bord eller en ergonomisk stol hemma och resultatet blir ofta att vi fastnar i en och samma position. Det är okej att hamna i soffan ett tag, men ligg inte där för länge med datorn på magen. Planera istället in kontinuerlig rörelse, bara några minuter räcker för att få din kropp och knopp att fortsätta fungera resten av dagen.

Några enkla och snabba tips för att förbättra din ergonomi vid hemmakontoret:

 • Ställ dig upp minst en gång i timmen.
 • Ska du prata i telefon – gå runt i rummet, eller gå ut.
 • Stretcha – ta tag om dina fingrar och sträck armarna uppåt från sida till sida.
 • Kontrollera din hållning – svanka lätt, skjut bak axlarna och sträck på ryggen.
 • Ta en nypa luft.
 • Glöm inte att ta korta pauser – blunda och ta några djupa andetag. Det hjälper dig att hitta fokus igen.
 • Försök att göra din hårda trästol lite mer ergonomisk med en kudde bakom ryggen och en till att sitta på.
Ersättning och avdrag för hemmakontor

Hemmakontor – avdrag, deklaration och ersättning

Det är inte särskilt vanligt att du får göra avdrag för ditt hemmakontor eller få ersättning från Skatteverket. För att ett avdrag ska godkännas vid en deklaration måste följande krav vara uppfyllda:

 • Arbetsgivaren får inte tillhandahålla någon arbetsplats.
 • Det ska finnas ett klart behov av ett arbetsrum i bostaden.
 • Arbetsrummet ska enbart ha använts för arbetet.
 • Bostaden måste vara större än vad som hade krävts om den skattskyldiga inte hade varit tvungen att ha ett arbetsrum.
 • Arbetsrummet får med hänsyn till läge eller utrustning inte ingå i bostadsutrymmet.

Liknande artiklar