Hur ofta ska man måla fasaden

Hur ofta man behöver måla om sitt hus beror lite på vart i Sverige man bor och vilken typ av färg man har på huset, men en vanlig trävilla behöver i vanliga fall inte målas om mer än vart 10–15 år. Dock kan sydväggen på husen längs Västkusten behöva målas så ofta som vart sjätte år. Enligt Villaägarna ska man räkna med att en hussida tar tre dagar att måla.

När man ska måla om sitt hus är viktigt att veta vilken typ av färg huset har målats med tidigare eftersom man helst ska använda samma färgtyp. Är det t.ex. är alkyd, akrylat, olja, linolja eller slamfärg? Om du inte vet vilken färg huset är målat i kan du skrapa loss lite färg och ta med till din färghandlare så kan de hjälpa dig att välja rätt färg.

Nyckeln till en snygg och hållbar målning är bra förarbete. Här kommer en enkel förklaring på hur man ska gå till väga när man målar om sitt hus.

1. Gör rent! Blöt ner ytan och tvätta med rengöringsmedel exempelvis mögeltvätt. Skrubba hårt nedsmutsade ytor med en borste. Slutligen ska du skölja noggrant och låta fasaden torka innan du målar.
2. Skrapa bort lös och flagande färg.
3. Grundmåla.
4. Nu är det dags att måla med den riktiga färgen.

På Äntligen Hemmas hemsida kan du läsa tips om vilka penslar som är bäst då du ska måla om och hur man ska tänka när man väljer pensel. För mer information om hur du målar, målarförg med mera, klicka här för att komma till Jotun.

Liknande artiklar