Inbrott – så skyddar du dig

Inbrott – så skyddar du dig

Att vara med om ett inbrott är obehagligt och kränkande, och du blir i de allra flesta fall av med sådant som är värdefullt både ur ett ekonomiskt och ett personligt perspektiv. Men hur förebygger du då bäst ett inbrott? Vilket inbrottsskydd ger bäst effekt och vad är bra att tänka på innan du köper ett inbrottslarm? Och finns det något som avskräcker inbrottstjuven?

Inbrott och statistik

Under den senaste tioårsperioden (2010–2019) har det totala antalet anmälda bostadsinbrott minskat med 26 procent. Den orsak till minskningen som ligger allra närmst i tid är antagligen det ökade hemarbetet. Detta eftersom det sker allra flest inbrott, ungefär 63 procent, dagtid. Men även färre resor både till vardags och på semestern är faktorer som påverkat på senaste.

Det som däremot har bidragit till den långsiktiga minskningen är bland annat ett större fokus på att få ut information för ökad medvetenhet, att det har kommit flera nya tekniska hjälpmedel för att förebygga inbrott samt att polisen har lagt resurser på att öka brottssamordningen. Men i och med att vi nu närmar oss årets mörkaste årstid blir också risken för inbrott större. November är, tätt följt av december och oktober, nämligen de månader då polisen får in flest anmälningar om inbrott. Därför är det en god idé se över din bostad och säkra den mot oönskade besök.

Enligt statistiken har inbortten minskat under den senaste tioårsperioden (2010–2019).
Enligt statistiken har inbortten minskat under den senaste tioårsperioden (2010–2019).

Vilka ligger bakom inbrotten?

Enligt polisen ligger organiserad brottslighet, så kallade ligor, bakom 70 procent av inbrotten i Sverige. Att det är ligor som begår inbrotten syns tydligt eftersom en stor del inbrott ofta rör sig som en våg genom landet. De resterande 30 procenten begås av tjuvar som gör inbrotten ensamma och av tillfällighetstjuvar. Det är vanligare med inbrott i hus än i lägenhet och den största andelen inbrott sker i storstadsregionerna. I närmare 71 procent av de rapporterade bostadsinbrotten uppges något ha blivit stulet.

Vad avskräcker inbrottstjuvar?

Ligger det post i brevlådan, står det en bil på uppfarten, ser det undanplockat och välstädat ut om man kikar in genom ett fönster eller står frukosten kvar på bordet? Visst finns det saker som kan avskräcka en inbrottstjuv. Det tjuven framförallt vill undvika är att bli sedd eller störd under ett pågående inbrott. Tjuvar föredrar dessutom hus som är lätta att ta sig in i. Men med lite förberedelser kan du göra ditt hem mer inbrottssäkert.

Tips för att minska risken för inbrott

  1. Se till att ha godkända lås på både ytterdörr, källaringång och altandörr. Installera även inbrottsskydd för fönster, så kallade fönsterlås, på de fönster som nås från marken.
  2. Tänk på att inte ha stege eller verktyg löst i trädgården som kan hjälpa tjuven att bryta sig in.
  3. Tänk även på att inte ha nycklar, plånbok eller värdefulla saker närmast dörr och fönster. Det blir ett lätt byte.
  4. Lås dörren även när du är hemma, 25 % av inbrotten sker fast någon är hemma i huset.
  5. Använd dig av en timer och låt lampor i hemmet tända sig själva vid olika tider så det ser ut som att ni är hemma. Låt även radion starta med timer vissa tider så att ljud hörs inifrån.
  6. Gå med i, eller starta Grannsamverkan i ditt bostadsområde. Risken att drabbas av inbrott har visat sig minska med 36 % i områden som har det.
  7. Installera ett godkänt larm.
  8. Bra utomhusbelysning, eller utomhusbelysning med sensor kan störa tjuven och avbryta ett inbrottsförsök.
  9. Ska du eller är på semester, tänk efter innan du checkar in på olika platser eller delar dina bilder i sociala medier. De mer etablerade inbrottstjuvarna eller ligorna har koll på sociala medier. Se över dina säkerhetsinställningar på Facebook och Instagram, du vill bara att dina vänner ska se den information du delar.
Vilket inbrottsskydd ger bäst effekt och vad är bra att tänka på innan du köper ett inbrottslarm?
Vilket inbrottsskydd ger bäst effekt och vad är bra att tänka på innan du köper ett inbrottslarm?

Inbrottslarm

Att installera ett godkänt inbrottslarm kan vara kostsamt, men enligt polisen är det ett starkt inbrottsskydd som minskar inbrotten med en tredjedel. Det finns många olika aktörer på marknaden med en uppsjö av alternativ så börja med att undersöka vilket larm som är rätt för dig. Ofta samarbetar ditt försäkringsbolag med en larmfirma så det kan vara en bra idé att kontakta försäkringsbolaget innan du investerar i ett larm. Det kan också vara bra att se över din hemförsäkring för att se vad den täcker om du skulle få inbrott.

Inbrott i lägenhet, källare och förråd

2019 anmäldes 5 990 bostadsinbrott i lägenhet, det är en minskning med 26 procent sedan 2010. Trenden är alltså positiv men trots det är det fortfarande en stor andel hushåll och människor som drabbas. Många som bor i lägenhet drabbas även av inbrott i källare eller i vindsförråd. Tänk på att aldrig förvara värdefulla saker i dessa utrymmen, men om du behöver det, låt dom inte vara synliga för tjuven. Skriv upp vad du förvarar i din källare/förråd, så förenklar det om ett inbrott sker och du ska anmäla skadan till ditt försäkringsbolag.

Många som bor i lägenhet drabbas även av inbrott i källare eller i vindsförråd.
Många som bor i lägenhet drabbas även av inbrott i källare eller i vindsförråd.

Inbrottet är ett faktum – vad gör man?

Ring först och främst 112 om du tar tjuven på bar gärning. Känner du att du skulle klara av det är det är tillåtet för dig som privatperson att gripa och hålla fast en inbrottstjuv tills polisen kommer. Alternativt kan du skrämma tjuven genom att ropa högljutt. Ger sig inkräktaren av kan du följa efter på avstånd och samtidigt hålla kontakt med polisen. Tänk dig dock för innan du ingriper under ett pågående inbrott. Eftersom du inte vet vem eller vilka du har att göra med och vad hen är i för tillstånd är det svårt att veta vilka reaktioner du kommer att mötas av. Du kan också fotografera tjuvarna och om du ser några okända bilar eller personer på gatan för att göra det enklare för polisen att identifiera de inblandade vid ett gripande i efterhand. Om du kommer hem till ett redan färdigställt inbrott ring Polisen på 114 14, kontakta därefter ditt försäkringsbolag. Rör så lite som möjligt i hemmet så att polisen kan göra en fullständig brottsplatsundersökning.

Liknande artiklar