Inred med färg

Vi ser att mer färg får ta plats i inredningen. Men ännu är det få som vågar släppa taget om sina helvita väggar. Svensk Fastighetsförmedling har tipsen som får dig att ta klivet över färgtröskeln.

Har du likt många andra funderat på att måla om väggarna hemma men aldrig riktigt kommit till skott? Du kanske har flyttat till en nyproducerad bostad och vill tillföra lite mer värme i hemmet eller så är du helt enkelt bara trött på vitt och skandinaviskt. Men hur gör man för att komma över det lilla motstånd mot färg som verkar vara en inneboende känsla som många av oss har här i norr?

Ett tips är att börja med att bestämma vad du ska använda respektive rum till. Studera därefter hur ljuset faller i rummet. När du gjort din ovetenskapliga undersökning kan du börja kika på olika kulörer och vilka färgskalor som passar dig bäst.

För det finns egentligen inga rätt eller fel när det kommer till färg. Dock kan man ta av vissa hållpunkter, som vilken känsla du vill skapa i hemmet till exempel.

Lister, golv och redan befintlig inredning begränsar många gånger också vilka kulörer du kan använda dig av. Om du bara ska måla ett rum kan det vara bra att ta hänsyn till de andra rummens kulörer så att du får en skön och harmoniskt helhet hemma. Det ska kännas som om hemmet hänger ihop.

Du som trots allt tycker att det är ett för stort steg att måla om kan välja att smyga in färg lite mer försiktigt genom att välja möbler och lös inredning i färg. Byt ut kuddarna, sy ett överdrag till soffan eller rulla ut en matta i färg på golvet. Det är en bra start som kan ge mersmak till större förändringar.

 

Kudde Ferm living. Bord från Asplund, design Jessica Signell Knutsson. Vas Andreas Engesvik för Fogia. Fat från Bo concept. Fåtölj Fogia. Matta Brita Sweden. Färg Farrow and ball. Foto av Jonas Ingerstedt och styling Annika Kampmann för Svensk Fastighetsförmedling Nyproduktion.
Kudde Ferm living. Bord från Asplund, design Jessica Signell Knutsson. Vas Andreas Engesvik för Fogia. Fat från Bo concept. Fåtölj Fogia. Matta Brita Sweden. Färg Farrow and ball. Foto av Jonas Ingerstedt och styling Annika Kampmann för Svensk Fastighetsförmedling Nyproduktion.

soffaGrått har länge varit en trendfärg i inredningen. Det är egentligen en klassisk färg som ger ett sobert intryck och som passar till naturnära färger. Soffan på bilden heter Hector och kommer från Erik Jørgensen.

puffar

Att välja stoppmöbler i färg kan vara ett steg mot en mer färgstark inredning. De pastellfärgade puffarna kommer från Blå Station.

 

 

 

 

 

 

turkost-vardagsrum  vardagsrum-blatt
Blått har i motsats till rött en rogivande effekt medan grönt gör oss mer fokuserade. Den här färgen är ett mellanting mellan dessa båda och egentligen kan den användas på många platser i hemmet.
blombukett

Några konkreta tips till dig som vill få in mer färg i inredningen

 

  • Om du exempelvis vill skapa lugn och harmoni hemma kan smutsiga pasteller vara en färgskala att titta på. Jordnära toner ger en naturlig och mjuk känsla medan blå nyanser ger ett svalt intryck.
  • Skarpa kontraster tillför dynamik i inredningen. Har du till exempel en mörk soffa som är ganska dominant kan du kontrastera den med en ljusare väggfärg. Grått är till exempel väldigt vackert tillsammans med en ljus rosa nyans. Det gäller bara att välja rätt underton i färger- na som ska matchas med varandra.
  • Välj en färg som du tycker om och använd den genomgående, men i olika nyanser.
  • Färgmatcha väggarna med den möbel som dominerar inredningen. På så vis får du ett hem som är monokromt. Addera textiler i accentfärger.
  • Matcha smutsiga pasteller med trä för att skapa en mer rustik känsla.
  • Smyg in mer färg i inredningen lång- samt så att du hinner vänja dig. Byt textiler till mer färgstarka diton eller välj en tapet med färg. Du behöver inte ens klistra up den på väggen. Fäst den med klämmor och låt våderna hänga löst här och var innan du permanentar idén.

Liknande artiklar