Enkla tips på julpyssel för små och stora barn av saker du redan har hemma.

Julpyssel för barn – 17 enkla tips

Många tycker att julpysslet var en av årets höjdpunkter som barn och vill föra vidare den mysiga upplevelsen till sina barn. Men vad tycker barnen är kul och vad ska man tänka på när man pysslar med dem? Innan du panikköper något jättedyrt kit i en välsorterad pysselbutik, läs våra enkla tips på julpyssel för små och stora barn av saker du redan har hemma. Både praktiskt och mer personligt!

Julpyssel för små barn

Vilken typ av julpyssel passar för små barn? En tvååring har förstås inte samma motorik som en sexåring, men det behöver inte begränsa er för mycket. Om du plockar fram din mest tålmodiga sida blir pysslet ett jättebra sätt för barnen att både öva fingerfärdighet och problemlösning. Men självklart är det bäst att räkna med att materialet kan åka in i munnen på de minsta. Julpysslet vi tipsar om här går att göra även med en 2–3-åring om du bara hjälper till att exempelvis klippa. Men de pyssel som passar de minsta extra bra är Tomteskägg av popcorn, Julkrans med diskborsten och Skapa med handfärg.

Julpyssel för stora barn

När du ska julpyssla med större barn kan ni ta er an pyssel som kräver finmotorik – fläta garn, pärla, limma och klippa. Håll lite koll men låt barnet utforska sin egen kreativitet, även om det inte blir prick som du tänkt dig. Om du fokuserar mindre på resultatet och mer på att själva pysselprocessen känns kul blir pysselstunden troligtvis efterlängtad. De pyssel nedan som passar bra för större barn: Granar eller änglar av muffinsformar, Gran av pasta, Julklappskort med läskburksflärp och Änglar av klädnypor.

Tips på julpyssel för små och stora barn

Enkla julpyssel för barn på saker ur skafferiet

 • Girlanger med popcorn eller marshmallows. Håll i nålen trädd med tråd och låt barnen trä på snöliknande popcorn eller marshmallows på snöret.
 • Ljuslyktor av is eller sockerbitar. Gör den klassiska ljuslyktan där du fyller en liten hink med vatten, dekorerar med granris eller karamellfärg och sedan låter frysa utomhus över natten. Eller bygg en liten borg av sockerbitar som du limmar ihop med kristyr och placerar ett LED-värmeljus i.
 • Tomteskägg av popcorn. Klipp ut en röd tomteluva i papp, ett runt huvud och ett par ögon och limma allt på ett bakgrundspapper. Sedan fäster du popcorn som tomtens skägg med hjälp av lim.
 • Jultomte av papptallrik. Låt papptallriken bli tomtens ansikte och klipp sedan ut en tomteluva och skägg och fäst på. Måla dit ögon eller sätt på ett par självhäftande, rörliga ögon.
 • Ren av papptallrik. Fäst en papptallrik som en mule på en annan papptallrik (ansiktet) och måla bruna. Rita av barnens händer på brunt papper och klipp ut och använd som renens horn. Fäst på en röd nos och självhäftande, rörliga ögon.
 • Granar av muffinsformar. Vik en muffinsform på mitten och använd som bas. Vik nästa på mitten men smalna av den på bredden. Limma den andra delen så att den överlappar den första något. Arbeta dig uppåt med smalare delar hela vägen upp till granens topp.
 • Gran av pasta. Rulla ihop en bit papp till en kon och limma ihop. Limma sedan på till exempel snäckformad, okokt pasta som du spraymålar grön efteråt.
 • Änglar av muffinsformar. Vik en muffinsform på mitten, och sedan en gång till – det här är ängelns klänning. Klipp ut vingar och fäst bakom. Klipp ut ett huvud och måla ögon och mun och gör en glittergloria.
Enkla julpyssel för barn på saker ur skafferiet

Återanvänd mer när du ska julpyssla med barn

 • Gran av glasspinnar. Gör en jätteenkel gran genom att bilda av triangel av tre glasspinnar. Måla pinnarna, sätt på en stam i brun papp och pynta med piprensare, glitter och paljetter. En lite mer avancerad variant är att använda en glasspinne som stam och sedan fästa glasspinnar på tvären – bredast längst ner och smalare längst upp.
 • Tomteluva av glasspinnar. Bilda triangel av tre glasspinnar. Måla de två översta röda och fäst vadd på bas-pinnen och toppen.
 • Änglar av klädnypor. Använd en liten rund spetsduk eller tårtpapper. Nyp ihop på mitten med en vitmålad klädnypa, så att klädnypan blir ängelns kropp och pappret/duken vingarna. Fäst ett litet ängelhuvud i papp på klädnypan och gör en minigloria med glitter.
 • Julklappskort med läskburksflärp. Klipp ut en cirkel eller rektangel som en tomteöverkropp i röd papp. Tillverka ett bälte i svart papp och trä igenom läskburksflärpen. Fäst bältet på tomtekroppen, måla knappar i glitter och gör ett hål att fästa presentsnöret i.
 • Tomte av vinkork. Måla en vinkork i tomtens ansiktsfärg, tillverka en underdel och luva i röd filt, fäst vit vadd som skägg och tofs på tomteluvan och måla dit ögon och näsa.
 • Julkrans med diskborsten. Doppa diskborsten i grön färg och dutta fram en grön cirkel – julkransen.
Papper, färg & pärlor är perfekt julpyssel för barn

Papper, färg & pärlor – perfekt julpyssel för barn

 • Snöflingor i papper. Vik ett papper diagonalt fyra gånger och klipp ut snöflingor. Pensla snöflingorna med lim och doppa i socker för snölik effekt.
 • Skapa med handfärg. Brunt handavtryck – handflatan blir en ren där fingrarna är hornen. Flera gröna handavtryck – en gran. Upp-och-ner-vänd hand – en tomte att måla dit en luva på.
 • Pärla pärlplattor. Skapa snöflingor, tomtar eller små paket med band runt.
Ett tips på julpyssel för barn är att vika snöflingor av papper

Liknande artiklar