Kan soffan vara giftigare än en besprutad banan?

Det pratas mycket om mat och vad man stoppar i sig i form av tillsatser och cancerframkallande ämnen, men det har varit rätt tyst om möbler och inredning och hur farliga de är. När nu trenden går mot ett mer medvetet inredande har det börjat pratas mer om ämnet. För kan det vara så att du får i dig mer farliga ämnen när du slappar i soffan än om du äter en besprutad banan?

Hur gör man då för att få ett så giftfritt hem som möjligt?

 

Plastbanta

Dags att plastbanta både köket och barnrummet. Framförallt matlådor som är i plast då de avger mer gifter då plasten värms upp. Nu finns många billiga varianter i både glas och metall. Men titta dig runt i köket och byt även ut smörknivar, slevar och andra plastredskap.

I barnrummet bör man undvika leksaker i mjukplast. De hårdare plasterna som ex lego släpper inte ifrån sig kemikalier lika lätt så de är mer okej. Undvik att köpa begagnade leksaker i plast då kraven på plasten skärpts på senare tid så då kan det vara bättre att köpa en ny, men satsa helst på träleksaker. Undvik även kläder med tjockare plasttryck.

 

Kolla upp möblerna
När du köper en ny soffa, matta eller fåtölj bör du vara noga med att ta reda på om de är behandlade med flamskyddsmedel. Om inte butiken vet så ring upp tillverkaren och ta reda på hur det ligger till.

 

Naturmaterial

Satsa på naturmaterial i både madrassen i sängen och i soffan då skumgummi ofta innehåller flamskyddsmedel. Kolla även här upp möblerna innan du köper nytt.

 

Vädra och städa

De giftiga ämnena i våra möbler och inredning flyger runt i luften så var noga att damma, vädra och städa ofta. Helst ska man damma med torr trasa som sedan slängs så inte de farliga ämnena kommer ut i vår natur genom avloppet.

 

Undvik heltäckningsmatta

Tidigare har man sagt att en heltäckningsmatta är bra för att den samlar upp dammet, men tänk på alla gifter som samlas i den och är svåra att städa upp. Den kan även innehålla farliga kemikalier. Så undvik helt enkelt heltäckningsmattan.

 

Lufta teknikprylarna

Teknikprylarna släpper ifrån sig farliga ämnen, särskilt när de är nya. Så se till att de har luftigt omkring sig och att inte barn sitter för länge vid dem då de är nya. Och skippa helt teknikprylarna i sovrummet.

 

Kemikaliska dofter

Allt som avger en fräsch doft hemma på kemikalisk väg som doftljus, tvätt- och sköljmedel bör man undvika då de avger cancerframkallande ämnen.

 

Skinn och konstläder

Se upp med skinn, om det inte är biologiskt garvat läder, då de innehåller en mängd kemikalier. Konstläder innehåller PVC som avger hormonstörande och allergiframkallande medel i luften.

 

Text: Johanna Eklöf, Formelle Design, formelledesign.se

Foto: Svensk Fastighetsförmedling

Liknande artiklar