Känn historiens vingslag i huset där tiden stått still

Vår bobutik i Jönköping har förmånen att få förmedla en unik 1900-talsvilla i Jönköping. Det unika med villan, förutom dennes höga ålder, är att den är i originalskick. Ägarna har inte låtit sig dras med i 2000-talets renoveringshysteri, vilket jag tycker är fantastiskt.

När villan byggdes av nuvarande ägares farfar var den Jönköpings mest moderna med centralvärme och egen elförsörjning via bäcken som porlar genom den lummiga trädgården.

Inför visningen föreslog fotografen Max Andersson för säljarna och vår mäklare Pia Blom att de ytterligare borde förstärka tidsandan och husets själ. Så istället för att ta sedvanliga färgbilder valde de att ta svartvita bilder och dessutom visualisera dem med människor iklädda sekelskifteskläder från 1900-talet. Man kan riktigt känna husets historia genom att titta på bilderna. Det är lite Fanny & Alexander över det hela. Och om du tittar riktigt noga och har lite fantasi, kan du se damerna i sina festklänningar svepa förbi.

Men är då detta ett nytt grepp när det gäller hur vi på Svensk Fastighetsförmedling presenterar bostäder till salu? Nej det är det inte, därmed inte sagt att vi inte gör något liknande igen. Gemene man börjar tröttna på det avskalade, vita och opersonliga. Jag tror att man kommer ta lite nya vägar, både vad gäller hur man väljer att presentera bostäder till salu, men också vid visningstillfället. Och den nya vägen har vi redan sett exempel på.

Eller som Pia Blom säger; ”Detta är en unik villa, ett unikt tillfälle och vi ville göra något annorlunda som än mer förstärkte husets historia och karaktär. Som mäklare är det högst ovanligt att få förmedla ett hus med sådana anor, och dessutom orört. Det är en ynnest”.

Presentationen av villan har väckt uppmärksamhet. På svenskfast.se i går var det den mest besökta sidan med 8 000 unika sidvisningar, vilket är cirka 12 gånger fler än genomsnittet och trenden ser ut att hålla i sig även idag.

Gå gärna in och titta på bilderna. Njut av dåtiden, dess finesser och hantverk. Och känn historiens vingslag.

Liknande artiklar

6 kommentarer

 • Susterranostra 21 september, 2011  

  Hej! Fantastiskt hus och inredning! Kommer huset säljas med möbler och allt ?! Ser köket ut som på bilderna? Underbart!

  mvh
  Susanne

  • Bessie Wedholm 22 september, 2011  

   Hej Susanne, ja visst är det fantastiskt! Huset är orört, d v s man har inte genmfört några som helst renoveringar. Allt ser ut precis som det gör på bilderna. Jag vet inte om huset säljs med möblerna, men om jag får gissa så tror jag inte det.

   Bästa hälsningar
   Bessie Wedholm

 • Anna Soderblom 22 september, 2011  

  Underbar ringklocka.. och spegeln i ett av hörnen. Mäktig!

 • Tomas Jarnmark 4 oktober, 2011  

  Jag förstår inte riktigt detta stimbeteende efter gamla tiders stil i alla avseenden med historiens vingslag och annat blafs. Däremot både förstår o uppskattar jag fint hantverk, vackra former, fina alster, gammal (och även nyare) arkitektur (tänk på Visby), gamla men funktionella lösningar. Utmaningen är att kombinera gammalt o nytt i fin balans avseende funktion, färg, trivsel o värme men utan överdriven nostalgi. 
  Jag lever (med familj, barn, vänner) i modern tid på 2000-talet med de villkor som härav följer och inte på 18- eller 1700-talet och dessa villkor måste prägla boendestilen och bli mer tidlösa än kortsiktig satisfiering av rådande trend drivna av mäklare m fl. Jag vill ”styla=inreda” mitt eget boende, inte ha någon annan som gör det efter mall där brister på smak, stil o  sammanhang lyser med sin frånvaro….men detta är ju som sagt jag och ingen behöver alls tycka som jag. 
  Varför är det så få musikinstrument och umgängesdetaljer i svenska hem? Varför är vardagsrummen så jättesmå men köken stora? Varför finns det så lite förvaringsutrymmen i hemmen? Varför skall man byta soffa vart tredje år?Varför sätter folk tavlor så högt upp väggarna? Se på konstmuseerna hur de gör osv…..hälsarTomas JärnmarkPS Jag har en viss Fanny&Alexsandererfarenhet i bagaget och behöver inte mycket stuckatur och gustavianska dörrhandtag för att trivas men väl kvalitetsdörrar utan kexmahogny.

  • Ann K 5 oktober, 2011  

   Och vad har din livsstil med försäljningen av huset att göra?

 • Kris Luis 24 februari, 2012  

  Thanks for sharing this informative and well-written article. I like the house so much. It’s really a great idea. Thanks for the information.