Marie Kondo är den japanska organisationskonsulten som grundade KonMari. Foto: Konmari Media Inc.

Ordning hemma – kan KonMari-metoden förbättra ditt liv?

Kanske är KonMari-metoden mest känd för det unika sättet att vika kläder och organisera garderoben. Men metoden handlar om mycket mer än så. Enligt både grundaren Marie Kondo och dem som följt processen är metoden också ett sätt att förändra och förbättra livet.

Skapa ett hem där du kan leva det liv du vill leva – grundtanken bakom KonMari

Hur ser ditt idealliv ut? Hur ser det hem ut där du kan leva det livet? Grundtanken bakom KonMari-metoden är att skapa en plats där du kan leva det liv du föreställer dig. Stegvis hjälper KonMari dig att rensa och organisera ditt hem, samtidigt som du behåller de saker som ger dig glädje. Slutresultatet är ett välorganiserat hem, och några steg närmare ditt idealliv.

Lådorna heter Hikidashi, vilket är japanska och betyder att "dra ut". Foto: konmari.com

Lådorna heter Hikidashi, vilket är japanska och betyder att ”dra ut”. Foto: konmari.com

KonMari – en lista för varje steg i processen

Att rensa hemmet utifrån KonMari-metoden är en tidskrävande process. För de allra flesta tar det ungefär 6 månader att gå igenom hela hemmet. Men eftersom metoden bygger på listor, som guidar dig som vill prova på KonMari-effekten på ditt liv, är det ändå tydligt vad du ska göra.

Marie Kondo menar att vi har minst känslomässiga band till kläder och därför är de enklast att rensa ut. Foto: konmari.com

Marie Kondo menar att vi har minst känslomässiga band till kläder och därför är de enklast att rensa ut.
Foto: konmari.com

Städningens sex grundregler

  1. Städa med närvaro. Enligt filosofin bakom KonMari ska du vara närvarande när du rensar. Trots att det kan kännas tråkigt och ovant ska du stänga av alla poddar, musikspelare och TVn i bakgrunden och ge varje föremål hela din uppmärksamhet. När du väljer bort något ska du dessutom tacka det och tänka att när du låter saken gå vidare kan den förhoppningsvis skänka någon annan den glädje den inte ger dig.
  2. Föreställ dig ditt idealliv. Skriv en lista, gör ett kollage eller måla en bild av hur ditt drömliv ser ut. Att rensa enligt KonMari är tufft – låt din målbild vara din morot och ditt stöd när det känns oöverstigligt att slutföra processen. Fundera också på varför du har den målbild du har, det kan också hjälpa dig att komma ihåg varför du rensar.
  3. Avsluta rensningen. Medan själva rensandet pågår behöver du inte lägga tillbaka sakerna som du vill ha dem i slutändan. Eftersom du inte vet hur mycket du kommer att ha kvar när du är klar är det svårt att planera hur allting ska organiseras i slutändan. Dessutom motiverar det dig att genomföra hela processen i ett svep.
  4. Städa i kategorier, och inte utifrån plats. Istället för att utgå från hemmets rum har Marie Kondo har delat in alla saker i hemmet i tolv kategorier. Första kategorin är Kläder, eftersom Marie Kondo menar att vi har minst känslomässiga band till kläder och därför är de enklast att rensa ut. Därefter följer Böcker, Papper, Badrum & Hygien och Porslin & köksgeråd. När du är klar med dem går du vidare till Skafferi, kyl & frys, Städ- & hushållsartiklar, Kontorsartiklar, spel & verktyg och sedan Hobby, media, husdjur & digitalt, Verktyg & underhåll av hemmet samt sybehör och Möbler & dekorationer; gardiner, kuddar, filtar och dukar. Inför sista kategorin Minnessaker har du hunnit öva dig i att rensa och har därför lättare att rensa och bortse från de känslomässiga band du har till dem.
  5. Följ ordningen. KonMari är en process, och om du inte följer den uppsatta ordningen för processen kommer du att ha svårt att genomföra de olika stegen.
  6. Fråga dig själv om det “glittrar”. Att den här punkten ligger sist kan tyckas konstigt eftersom det är utifrån den du väljer vilka föremål du behåller och vilka du gör dig av med. För varje föremål du äger ska du under rensandet fråga dig om det “glittrar” för dig. Något som är lite speciellt är att ett föremål kan glittra både i sig själv, eller genom sin funktion. Ta en dammsugare till exempel, antagligen förknippar du inte själva dammsugaren med glädje eller “glitter”. Däremot kan ett väldammsuget hem antagligen ge dig den känslan.

 

Om Marie Kondo

Marie Kondo är den japanska organisationskonsulten som grundade KonMari. Med boken The Life-Changing Magic of Tidying Up (Konsten att städa på svenska) blev hennes organisationsmetod känd över hela världen. Men det var inte förrän Netflix i början av 2019 släppte serien Tidying Up with Marie Kondo som KonMariandet verkligen exploderade. Sedan dess är det många som har börjat följa stegen mot ett bättre liv med hjälp av KonMari, både i Sverige och i resten av världen. Själv säger Marie Kondo i inledningen av Netflix-serien:

– Min uppgift är att göra andra glada genom att städa.

Marie Kondo är den japanska organisationskonsulten som grundade KonMari. Foto: Konmari Media Inc.

Marie Kondo är den japanska organisationskonsulten som grundade KonMari.
Foto: Konmari Media Inc.

Liknande artiklar