Minskat bostadsbyggande är alarmerande!

Bostadsbyggandet i Sverige har bromsat in rejält. Det visar färska siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB.

Under första kvartalet 2008 påbörjades 5 500 lägenheter. Det är en minskning med 18 procent jämfört med samma period 2007. Då påbörjades 6 746 lägenheter. Det är en stor skillnad på så kort tid! Den största nedgången står lägenhetsbyggandet för. Detta skriver DN.

Två viktiga faktorer är den finansiella osäkerheten och att subventionerna för flerbostadshus är borta, enligt Lars Jagrén, chefsekonom på Sveriges byggindustrier. Andra faktorer är att det märks en större försiktighet från bankernas sida att ge lån. Försäljningar av bostäder tar också lite lägre tid.

Den vikande byggtrenden gäller också villor, radhus och kedjehus. Detta hade man däremot inte väntat sig. Man vet inte heller om det är den finansiella oron som påverkat här också eller om det helt enkelt är brist på mark.

Jag tror i och för sig på att det beror på den finansiella oron som vi fortfarande känner efterdyningarna av. Det är bara till att läsa byggherrarnas kvartalsredovisningar. Folk vill bo, gärna nybyggt, men man saknar kontantinsatsen som behövs för att bygget ska kunna sätta igång. Samma sak är det i England hörde jag på SR P1 i förra veckan.

Men problemet är större än så. Enligt uppgift från bostadsnätverket jagvillhabostad.nu finns det idag 1,1 miljoner personer mellan 14 och 23 år. Vissa av dessa har flyttat hemifrån men majoriteten bor kvar och kommer göra debut om några år.

Hur ser det då ut?

 

 

Liknande artiklar