Ditt hem fortsätter vara smart trots att ingen är hemma

En dag i ditt smarta hem

Smarta hem, helt plötsligt är de överallt! Kanske undrar du exakt vad som gör dem så smarta? Det är du garanterat inte ensam om, så låt oss förklara begreppet och berätta om hur en typisk dag i ett smarthem kan se ut.

Simba bor i ett ”smart home”

Simba bor i ett ”smart home”

Simba bor i ett ”smart home”

Det är mitt på eftermiddagen. Du sitter i ett syrefattigt mötesrum och försöker koncentrera dig på din kollegas grafer när mobilen vibrerar. Du vänder upp skärmen diskret: ”Simba har med framgång uträttat sina behov. Dags att byta kattsand.”

Simba är tyvärr inte en onormalt begåvad katt, utan bor i sin ägares smarta hem eller ”smart home”. Men vad är då smarta hem? Det är automatiserade hem där det finns teknikprylar som styr funktioner som värme, belysning, larm, ljud eller streamingtjänster. I Simbas fall satt en rörelsedetektor vid kattlådan som programmerats att skicka en notis till mobilen varje gång han går i och ur lådan.

Funktionerna i ditt smarta hem kopplas ihop i ett system, även kallat hub, så att du kan styra dem med din smarttelefon eller en digital assistent som Amazons Alexa, Apples Siri eller Google Assistant som kopplas till en smarthögtalare som Google Home eller Amazon Echo. Så hur kan en dag se ut i ett smarthem?

Automatisera hemmet med en digitala assistent

Automatisera hemmet med en digitala assistent

Ditt hem fortsätter vara smart trots att ingen är hemma

Även om du sitter i möten eller hämtar på förskolan tar ditt smarthem inte ledigt. Under tiden du är borta kan du automatisera ditt smarthem att spara energi genom att stänga av belysning och sänka värmen, eller justera temperaturen beroende på väder och till exempel fälla ner smarta persienner när solen är framme. Tvättmaskinen kan köras igång så att tvätten är klar att vikas lagom till att du kommer hem. Och robotdammsugaren kan göra sitt jobb för att sedan parkera sig i laddningsstationen tack vare att en uppkopplad fjärrkontroll känner av att din mobil kopplat upp sig på det lokala nätverket igen.

Automatisera hemmet och få ett smart sällskap i vardagen

Automatisera hemmet och få ett smart sällskap i vardagen

Automatisera hemmet och få ett smart sällskap i vardagen

Efter jobbdagen svänger du förbi affären för att köpa kattsand. Du köper även mjölk och rödbetor, som behöver fyllas på enligt ditt uppkopplade kylskåp. När du närmar dig huset tänds lamporna automatiskt och du behöver inte sätta ner kassarna för att leta efter någon nyckel eftersom kameran till ditt smarta lås känner igen dig och öppnar. Du ber din digitala assistent sätta på en spellista som livar upp lite, byter kattsanden och börjar laga mat till kvällens gäster. Även om du kan receptet utantill dubbelkollar du mängden mjöl med din digitala assistent.

”Annika och Hanna är här” säger assistenten, som känner igen gästerna tack vare kameran i dörren och meddelar dig innan de har hunnit trycka på ringknappen. När ni ska äta slår du på ditt middags-mode, sydamerikanska toner och mysbelysning. Du ska just be assistenten googla datum för ett löplopp ni vill delta i tillsammans när alla lampor lyser upp. Din telefon hade tappat mottagning och trodde att du precis kommit hem när mobilen kopplade upp till nätverket igen. Halva tjusningen med ett automatisera ditt hem är att det alltid finns något att förbättra.

Skapa nya morgonrutiner i ditt ”smart home”

När du vinkat av dina vänner känner du dig pepp och bestämmer dig för att behålla den känslan under morgondagen. Du programmerar därför in en ny morgonrutin som väcker dig 05.30 med en poppig topplista, och säger därefter till ditt smarthemsystem att gå in i nattläge.

Liknande artiklar