Styr ditt smarta hem-system med din telefon.

Vilket smarta hem-system passar bäst för dig?

Kanske har du redan förstått tjusningen med smarta hem, det vill säga ett automatiserat hem med teknikprylar som styr funktioner som värme, belysning, larm, ljud eller streamingtjänster. Men hur går du från tanken på ett smarthem till att faktiskt bo i ett där du bara behöver be om ”fredagmode” för att lamporna ska dimmas och Netflix startas? Vi ger dig koll på allt från system för smarta hem till kontrollenheter och hubbar och ger dig fem enkla tips på hur du kommer igång.

Få anslutna enheter att svara med Z-wave.

Få anslutna enheter att svara med Z-wave.

Systemen som automatiserar ditt smarta hem

De trådlösa prylarna i ditt hem pratar olika ”språk”, det vill säga skickar ut olika typer av signaler. Därför behöver du får dem att kommunicera med varandra, och det gör du genom att koppla ihop dem i ett av dessa smarta hem-system:

Wifi – styr från telefonen eller med rösten

Det vanligaste är att använda sitt wifi som system. Fördelarna är att tröskeln för att komma igång är liten eftersom du antagligen redan har ett trådlöst nätverk, att du inte behöver någon kontrollenhet utan kan styra allting från din telefon. Nackdelarna är att wifi som system utan hub kräver ganska mycket ström, vilket inte är någon hit för prylar med små batteridrivna sensorer, och att produktutbudet i princip bara består av lampor och brytare.

Med wifi som ditt system kan du även koppla dina prylar till en digital assistent som Amazon Alexa eller Google Assistant och styra dem med rösten.

Med wifi som ditt system kan du även koppla dina Amazo Echo.

Med wifi som ditt system kan du även koppla dina Amazo Echo.

Z-wave – dyrare system som vet om dina prylar svarar

Z-wave har över tusen produkter och ger dig trådlös täckning på upp till 20 meter inomhus. Fördelarna är att du med det här systemet kan få anslutna enheter att svara, det vill säga att du får veta att lampan faktiskt tändes. Dessutom fungerar alla prylar ihop eftersom de måste licensieras i samma system. Nackdelen är att systemet är dyrt.

Zigbee – Billigare system utan central kontroll

Zigbee fungerar precis som Z-wave men saknar central kontroll för prylarna, vilket gör att det ibland blir problem när de kommunicerar med varandra. Belysningssystemet Philips Hue använder Zigbee och du behöver inte ha Philips egna kontrollenheter för att styra lamporna. Även IKEA Trådfri, glödlampserien med inbyggd fjärrstyrning, använder Zigbee.

Philips Hue använder Zigbee medans Apples HomePod fungerar med Homekit.

Philips Hue använder Zigbee medans Apples HomePod fungerar med Homekit.

433 MHz – en budgetvariant

Med en räckvidd på 10 till 20 meter inomhus är fördelen med det här systemet att det är billigt. Nackdelarna är att det saknar kryptering och därför är lätt att hacka. Systemet är dessutom enkelriktat och därför vet du inte om signalen gick fram till prylen.

Homekit – använd Apple TV eller iPad som hubb

För dig med hemmet fullt av Appleprodukter finns Homekit, ett system som använder bluetooth med en räckvidd på tio meter, och en Apple TV eller iPad som hubb. Fördelen är att dina Apple-prylar är gjorda för att fungera bra ihop. Nackdelen är att det i dagsläget inte finns så många produkter att välja mellan.

För dig med hemmet fullt av Appleprodukter finns Homekit.

För dig med hemmet fullt av Appleprodukter finns Homekit.

Hur styr du ditt smarta hem-system?

Till de flesta systemen medföljer en kontrollenhet, med undantag för wifi som inte behöver någon. Kontrollenheten kallas även hub och är smarthemmets hjärna. Det är i den du programmerar vad de olika prylarna ska göra när du till exempel väljer ”kvällsmode”. Om du har flera olika system behöver de kopplas till samma hub. Några exempel är Tellstick Znet Lite Ver 2 som både klarar Z-wave och 433 Mhz-signaler, eller Vera Plus som klarar Z-Wave, Zigbee, bluetooth och wifi.

Hubben som är säkert uppkopplat till molnet kan du sedan styra med en medföljande fjärrkontroll, smarta högtalare eller via webbsidor och appar i din telefon, surfplatta eller smartklocka. Det fiffiga med att styra hubben genom appar är att du då kan kontrollera ditt smarta hem var du är befinner dig och till exempel tända och släcka lampor när du är på semester.

5 enkla sätt att börja automatisera ditt hem

Om du letar efter ett snabbt sätt att tömma sparkontot är det bara att byta ut allt på en gång i hemmet till smarta prylar och system. Annars är det bra att börja i liten skala, styra det med telefonen och utveckla det på sikt. Här är fem sätt på hur du med mindre budget enkelt kan starta:

  • Byt ut något litet som gör stor skillnad i varje rum, som smarta lampor.
  • Gör dina gamla prylar smarta med smarta eluttag, en Apple TV till tv:n eller Chromecast till de gamla högtalarna.
  • Satsa på det rum där du har mest idéer. Om du ser framför dig ett high tech-vardagsrum, investera pengarna där.
  • Utgå från vad du behöver mest.
  • Lägg pengarna på ett system som fungerar med olika tekniska standarder. Då blir du inte låst när du sedan vill bygga vidare.

Liknande artiklar