Sveriges billigaste och dyraste studentstäder

Studentbostadsindex: Sveriges billigaste och dyraste studentstäder

Stockholm och Lund är Sveriges dyraste studentstäder, oavsett om man bor i hyres- eller bostadsrätt. För andra året i rad är Gävle billigast för studenter som bor i bostadsrätt medan Örebro är billigast för de som hyr sin lägenhet. Det visar vår senaste  Studentbostadsindex där vi kartlagt boende- och levnadskostnader i tio av landets studentstäder.

I landets största och dyraste studentstad, Stockholm, hamnar boende- och levnadskostnader för en student som bor i bostadsrätt på totalt 6 367 kronor (7 477 kronor vid boende i hyresrätt). Näst dyrast är Lund, där är siffran 5 459 kronor (6 836 kronor för hyresrätt). Precis som i fjol är Gävle den billigaste staden för studenter som bor i bostadsrätt. Boende- och levnadskostnader för en student som bor i bostadsrätt hamnar där på 4 329 kronor (5 338 kronor vid boende i hyresrätt). Näst billigast är det i Karlstad med en totalkostnad på 4 480 kronor (6 037 kronor för hyresrätt). Örebro är dock den billigaste staden för en student som bor i hyresrätt. Där är den totala kostnaden 5 102 kronor.

Vi kan konstatera att trots att priset på ettor ökat enligt Mäklarstatistik på många av studentorterna det senaste året (t ex Gävle och Karlstad 13%, Örebro 10%),  kan man fortfarande spara hundralappar varje månad på att köpa sitt boende istället för att hyra. Största skälet till det är förmodligen den låga bostadsräntan. Tänk på att bostadsräntan inte kommer vara  så här låg för alltid så det gäller att ta höjd ordentligt i sin kalkyl. Med andra ord titta inte bara på hur det ser ut här och nu, utan se längre fram i tiden också.

Även om det är billigast och billigare i Gävle, Karlstad och Örebro så är det fortfarande dyrt för studenter att leva och bo. Det är dags att det byggs fler bostäder anpassade för unga och studenter, det vill säga bygg mer, men bygg billigare och enklare. Risken är annars stor att priserna på små lägenheter fortsätter att öka.

Läs mer om Studentbostadsindex här.

Liknande artiklar