
Ta i trä – att välja trä som material i inredning
Naturligt, taktilt och väldoftande, det finns många anledningar att välja trä som material till inredningar, möbler och arkitektur. Läget har pratat med några aktörer i branschen som gärna ser att vi använder ännu mer trä i framtiden.
Årets upplaga av Stockholm Furniture & Light Fair är ett avslutat kapitel och det bestående minnet som mässan lämnar efter sig är doften av barr. För det som syntes allra mest var de olika konstruktionerna byggda i trä. Både Designbaren av Anderson & Voll och den svartbetsade framtidsbyn skapad av designkontoret Neri & Hu, årets Guest of Honour, var byggda av svensk furu och gran. Tillsammans med trämöblerna på företagens utställningsytor var trenden tydlig, i år ska vi bjuda in naturen i inredningen.

Företaget Norrlands trä tillverkar väggar, tak och golv i massiv furu och gran. Tack vare ny teknik kan de göra intressanta träytor som passar i moderna skandinaviska hem.

Tack vare ny teknik kan Norrlands Trä göra intressanta träytor som passar i moderna skandinaviska hem.
På Norrlands trä är man glada över det ökade intresset för svenskt barrträ. De har arbetat med träprodukter till väggar golv och tak sedan mitten på 1960-talet och har därför länge sett och upplevt alla fördelarna med gran och furu.
-Trä är ett levande material. Det förändras beroende på var det placeras. Jag tycker att det är oslagbart med inredningar i trä. Det är både mjukt och skönt att beröra samtidigt som det luktar gott vilket bidrar till den lugna och sköna atmosfär som träinredningar ger, säger Maria Nivfors, marknadschef på Norrlands trä.
Det har dock hänt mycket sedan företaget bildades. Tack vare ny teknik kan man ta fram träpaneler med en mängd olika uttryck som passar i dagens moderna hem. De ljusa träslagen skapar en skandinavisk stil vilket människor efterfrågar. Men det finns också en praktisk anledning till att många väljer att inreda med träpaneler just nu.
-Täckmålade träpaneler är en av våra storsäljare. Många tycker att det är praktiskt att man inte behöver måla efter installationen, berättar Maria Nivfors.

Rustikt och sparsmakat är köket med ramluckor i ek som Louise Liljencranz har ritat för Kvänum.
Men det är inte bara i inredningen och möbelproduktionen som man använder trä. Även inom arkitekturen blir det ett allt vanligare material, särskilt när man bygger nya hus. Staffan Corp, arkitekt på Brunnberg & Forshed arkitektkontor i Stockholm nöjer sig inte med det.
-Jag skulle vilja att många fler av de hus som vi är inblandade i, vore träkonstruktioner. Men där är vi inte riktigt ännu, säger han och berättar om de kojliknade husen i Kvarnskogen i Sollentuna som de fick ta emot det prestigefyllda träpriset för, samt Parfymfabriken ett kommande projekt på Ekerö där det befintliga centrumet ska byggas ut med bostäder.
Naturligtvis är det klimatet som är den huvudsakliga orsaken till att intresset för träarkitektur ökar. Eftersom träd binder koldioxid när de växer så kan klimatutsläppet av ett trähus bli klimatneutralt. I Sverige har vi dessutom träproduktionen på nära håll vilket förkortar transporterna.
-Det har också skett en teknisk utveckling. Idag kan vi bygga betydligt högre hus i trä än bara för några år sedan, berättar Staffan Corp.
Fördelarna med att bygga bostadshus i trä är många. Man kan bygga i element vilket går snabbare. Trähusbyggen är generellt tystare än när man bygger i betong. Trä är, hur konstigt det än låter, ett brandsäkert material. Samtidigt blir inomhusmiljöerna sunda eftersom trä inte släpper från sig gifter. Husen blir också relativt lätta i vikt vilket gör att det går att bygga på många platser där det tidigare inte varit möjligt, ovanpå vägtunnlar eller som tillbyggnader på redan befintliga hus till exempel. Lägg därtill miljöaspekten och du frågar dig varför det inte enbart byggs hus i trä?
-Det finns fortfarande en del begränsningar med träkonstruktioner. Till vissa husbyggen måste man använda betong, när man vill bygga väldigt höga byggnader till exempel. En annan aspekt är att man ännu inte nått hela vägen när det gäller ljudmiljön i trähus. Men i takt med att tekniken utvecklas kommer man sannolikt att hitta lösningar även på det problemet inom kort, tror Staffan Corp.