Trädgårdskrönika: Vår i trädgården

Vad är våren för dig? Hur beskriver du din vår?

”Fågelkvitter, isiga snöhögar, fjolårslöv men framför allt ljuset säger”, säkert någon. ”Solen, vårblommorna och temperatursvängningar”, tycker någon annan. Vad gör du för att förstärka känslan av att våren verkligen är på gång?

Med naturen som största inspirationskälla, är knopparna på träden ett säkert tecken.Först ut och lätt att känna igen är sälgen, vide ung, vaken tidigt och oerhört viktig för de första yrvakna pollinerande insekterna. Mängder av nektar och pollen till bin och humlor som kan börja bygga upp starka samhällen inför sommaren.

Vilka träd känner du igen utan löv?

Att lära sig något nytt varje vinter och vår ger intresse för naturen både för barn och vuxen. Kunskap att dela med barn och barnbarn som ökar intresset och nyfikenheten för de älskade och livsviktiga lövträden. Upptäck! Känn igen! Det finns så oerhört mycket att lära om varje enskilt lövträd, växtsätt, växtplats, användning och historia.

Se på askens svarta knoppar, lätta att skilja ut just för att de är svarta. Skotten riktar sig uppåt i en bågform. Vilken färg har barken? Hur hög kan den bli? Den stolta asken (Fraxinus exelsior) hör ju även hemma i vår mytologi som Yggdrasil, världsträdet, i vars skugga Asarna höll ting. Genom vår historia ett viktigt löv och Vårdträd ända upp till Norrlandsgränsen. Löven kommer sent och faller tidigt, ungefär juni – september. Förr användes löven som djurfoder och det är vanligt med hamlade, eller klippta askar i odlingslandskapet.

Vårtecken hemma i trädgården


Inget är som de första snödropparna! Äkta glädje är att se de första små vita knopparna visa sig. I år med viss tvekan inför kylan som inte riktigt vill släppa taget. Att ha vårlökar i sin trädgård är ett bra knep för den som vill få glädjefnatt och tidiga vårkänslor i mars/april. Det finns många att välja mellan och som kommer lite olika tidigt. En annan finess är ju att de förökar sig villigt, många både genom att dela löken och genom frö. T.ex. krokus. Vill du flytta eller dela på gruppen gör du det bäst efter blomningen på våren.  Sätt några nya vårlökar varje år. Det är så enkelt och ger så otroligt mycket tillbaka. År efter år när vi som bäst behöver dem, kommer de åter med sin blomning och sin iver att glädja oss människor! Bara oss är det ju inte riktigt heller, humlor och bin tumlar gärna runt bland blommande lökväxter, även deras surrande närvaro är lycka! Underbara tid!

Plantera en kruka

Vad känns mer inspirerande än vårens utbud i plantbutiken? Smått galen vill man ha allt! Välj nu några frosttåliga lökar och plantor, sätt samman efter eget tycke och smak i kruka, korg eller vad du nu gillar. Välj gärna lite av naturens utbud och lägg till för känslan skull. Ta lite fjolårsgräs några torra löv och rafsa fram lite mossa från gräsmattan. Placera ovanpå jorden i din plantering. Stick gärna ner några grenar från buskar eller träd som du har och vips, en personlig, välkomnande och inbjudande plantering vid dörren! Glädje för alla såväl familjen som gäster.

Omplanteringstid

När det känns för kallt att vara utomhus finns ett roligt ”vårgöra” inomhus för den som har pelargoner eller andra krukväxter som längtar efter ny jord och näring! Plantera om övervintrade pelargoner och sätt nya sticklingar. Pelargonsticklingar, skär under ett blad och spara några blad på sticklingen. Bryt bort det understa bladet så du har några cm stickling som du sätter i en liten kruka med såjord. Vattna igenom och ställ ljust i rumstemperatur. På några veckor har den rotat sig och efter ytterligare ett par veckor är det dags att plantera om i ny näringsrik jord. Det är verkligen så roligt med egenhändigt drivna växter. Låt barn eller barnbarn vara med. Det väcker intresse för odlandet! Köp en bra jord till dina växter, näringen räcker inte hela sommaren för blommande krukväxter men struktur och balans mellan näringsämnen är viktigt. Flytande näring på högsommaren behövs men överdosera inte!

Såtid, alla kan så något!

Köksväxtodlaren har redan börjat med frösådden. Den som inte har något grönsaksland kan ändå ha en liten sådd på gång så här års. Kryddväxter som du sedan kan odla i kruka utomhus. Rucola och krasse är riktigt lättodlat även i ett ljust fönster om man inte vill flytta ut sådden. Ett tips är, odla bara sådant som du tycker är gott.  Har man ett grönsaksland är det grundgödsling som är första steget på våren. Några veckor före sådd och utplantering är det lagom med ca 5 liter väl brunnen ko eller hästgödsel per kvadratmeter. Lättodlat för nybliven köksväxtodlare är potatis, squash, pumpa, rabarber, rädisa bl.a. Eller varför inte satsa på bär, hallon, svarta vinbär och krusbär smakar underbart att plocka direkt från landet och fint att ha i frysen under vinterhalvåret.

Nu väntar vi bara på att tjälen ska gå ur jorden så att vi kan börja gräva ner nya och flytta gamla perenner och buskar runt i trädgården som vi brukar! Att ha en egen trädgård är en lycka som är svår att beskriva för den som ännu inte blivit hängiven odlare.

Glädjande är den rörelse ”i tiden” som kallas Stadsodling. Framtidens åkrar är i städerna, en nödvändighet för att kunna mätta världens folk. Många städer runt om har redan stora egna odlingsprojekt såväl på marken som på höghusens tak. Världens första kommersiella tak farm finns i Montreal, ett 3000 kvadratmeter stort växthus ovanpå ett kontor. Liknande projekt finns i Havanna, London, Singapore och Nairobi. I Sverige finns föregångsstäder bl.a. Malmö, Lund, Linköping, Uppsala och Karlstad. En rörelse som växer är också Gerillaodling. Att gerillaodla är att odla på allmänna ytor i städerna. Övergiven, försummad och förslummad offentlig mark används. Vilken underbar ide!  Detta om något ger framtidstro!

Ge dig själv och dina nära en underbar vår! Och du, odla lugnt!  

Text och foto: Liselotte Hellström, trädgårdsinspiratör och florist

Liknande artiklar