Värdering av nyproduktion

Idag har jag på uppdrag av banken värderat ett nybygge här i Säter. Det är alltid lite speciellt eftersom man inte har något hus att titta på och i detta fallet heller inga jämförbara objekt i området då det är ett helt nyetablerat område där inget än hunnit säljas på begagnatmarknaden.

Det man får titta på då är planlösning, extraval, läge i området och framförallt produktionskostnaden. Vad kostar det egentligen att bygga detta huset? Sen får man titta på ett större jämförelseområde i kommunen än vad man brukar göra och se om man hittar likvärdiga hus på andra ställen i kommunen som hunnit säljas vidare.

 

dsc_2615

 

I övrigt har dagen ägnats åt att sitta på kontoret och få ordning på alla papper som har en tendens att samlas på hög. Jag har satt in objektsbeskrivningar och rensat i pärmar. En riktig fixardag utan möten inbokad. Skönt! Ibland behöver man en hel dag med ostört arbete, det blir annars ganska splittrade dagar som mäklare med många möten och då blir det lätt att man lägger saker på fel ställe i all hast.

Ikväll blir det ett möte med en potentiell säljare. De har börjat titta på hus och funderar på att flytta men vill veta vad de behöver göra hemma för att optimera sin egen försäljning. Något av det roligaste i mitt yrke tycker jag. Att få hjälpa säljaren till en lyckad affär redan i ett tidigt skede. Nu har de gott om tid att fixa hemma, rensa ut, köra till tippen och kanske måla eller piffa på annat sätt och är redo den dagen de hittar drömhuset och vill sälja!

Liknande artiklar