Öppen garderobslösning för en walk in closet

4 tips som ger inspiration till din walk in closet

Många är vi som drömmer om en walk in closet med färgkoordinerade plagg i prydliga rader, eller ett dressing room stort och tjusigt nog att klä upp sig i inför en galakväll. Oavsett om du har ett stort möblerat dressing room eller en lite mindre och enklare walk in closet, ger de här tipsen dig inspiration att ta din klädkammare eller garderob till nästa nivå.

1. Maxa utrymmet i din walk in closet

Hur stor eller liten din klädkammare än är gäller det att göra det mesta av utrymmet. Att anlita någon som platsbygger i all ära, men med lite planering kan du få ett lika fantastiskt resultat på egen hand.

För dig som vill inreda din walk in closet med garderobsstommar är det smart att välja modellen högre och ta tillvara på tomrummet ovanför med snygga förvaringslådor ovanpå garderoberna. Hörngarderober är också en tacksam lösning för dig som vill maxa centimetrarna. För att spara plats i en smal klädkammare kan du välja en garderob som är grundare än standarddjupet på 60 cm, och istället ha utdragbara klädstänger där du hänger kläderna på bredden. Du sparar också in mycket plats på att ha skjutdörrar, eller skippa dörrar helt.

I en öppen garderobslösning planerar du exakt efter dina kläder och får därmed ut maximalt av din walk in closet. Tänk först ut hur du vill förvara dina kläder, var din långa rock ska hänga och om du vill vika eller hänga stickade tröjor eller höga stövlar. Kanske förvarar du helst dina underkläder i en stängd låda, men frontar gärna väskor på krokar och skor på en hel vägg? När du väl har tagit mått efter dina plagg och listat vilken inredning du behöver, är det smart att lägga till någon extra stång och hylla nära taket. Det kan verka opraktiskt att behöva ta till en pall eller stege, men är ett utmärkt utrymme att till exempel förvara vinterjackorna under sommarhalvåret. Variera gärna hög och låg förvaring, så känns inredningen mer levande.

Om du inte har en separat klädkammare finns det ändå smarta lösningar på hur du får till walk in closet-känslan. Bor du i hus kanske du kan utnyttja utrymmet under trappan. I lägenhet kan du istället skärma av en del av ditt sovrum eller hall med ett draperi i en skena i taket, eller med skjutdörrar.

Skapa enhetligt med en basfärg – till exempel ett genomgående träslag

2. Hitta en inredningsstil och håll dig till den

Tricket för att få till walk in closet-känslan är att tänka enhetligt. Det behöver inte betyda att varenda hylla, vägg och galge är vit, men det underlättar om du håller dig till en basfärg – till exempel ett genomgående träslag. Samtidigt är en walk in closet sällan gigantisk, så därför kan du ta ut svängarna mer och använda en mönstrad tapet på väggen bakom klädhästen, eller plocka upp din favoritklädfärg och upprepa den i inredningen.

Att färgkoordinera dina kläder och hänga dem efter typ (alla byxor bredvid varandra) på matchande galgar ger också ett mer enhetligt intryck. Om du har en brokig garderob kan det vara svårt att få till den där tillfredsställande ordningen, hur härliga plaggen än är ett och ett. Därför kan det vara skönare för ögat om garderoberna är stängda, och du istället bara hänger fram några guldkorn.

Hänga kläder efter typ och på matchande galgar ger ett enhetligt intryck

Hänga kläder efter typ och på matchande galgar ger ett enhetligt intryck

3. Ta inspiration från en boutique du vill stanna länge i

Drömmen om en walk in closet är att skapa ett rum där du kan njuta av dina kläder – inte att det ska bli en walk trough closet. Ställ dig därför frågan: hur skulle en liten fransk boutique ha gjort?

  • Någonstans att sitta gör garanterat att du dröjer dig kvar en stund. Stoppad sittpuff i sammet eller stor maffig schäslong, här får utrymmet avgöra möbeln.
  • Bygg en ö i mitten av rummet av en eller två byråer, där du förvarar accessoarer. Ha utdragslådor med glas överst och rada prydligt upp dina smycken, solglasögon eller slipsar.
  • Outfitoptimera rummet med en helkroppsspegel, bra belysning i neutralt ljus, en klädhängare eller rentav provdocka där du hänger fram morgondagens outfit.
  • Skapa en klädvårdshörna med en utfällbar strykbräda eller plats för en steamer. Men kom ihåg att stökiga tvättstugor inte ryms i franska boutiquer.
Förvarar accessoarer i prydliga rader

Förvarar accessoarer i prydliga rader

4. Ge inredningen i din walk in closet lite kärlek

Även om det på pappret är en garderob, behöver din klädkammare få samma inredningskärlek som vilket annat rum som helst. Skapa en känsla av lyx med en ljus fluffig heltäckningsmatta, släpande draperier och en prålig kristallkrona, och gör rummet levande med snittblommor och små stilleben med coffeetable-böcker, figuriner och doftljus. Sist men inte minst, lägg till en personlig touch med något inramat fotografi eller poster, ett smyckesfat och dina favoritskor eller väskor.

Lägg till en personlig touch med fotografier eller posters

Lägg till en personlig touch med fotografier eller posters

Liknande artiklar