Prisbilden för fritidshus är påverkas ofta av läget

Hitta din semesteridyll – här får du mest fritidshus för pengarna

I vår serie Koll på marknaden delar vi med oss av nyheter och insikter om bostadsmarknaden. Förra årets rekordvarma sommar och det faktum att många skippar flyget för klimatets skull gör att fler väljer att semestra hemma och därför letar efter en ny semesterpärla i form av ett landställe. Vi har med anledning av det gjort en kartläggning av vad semesterboenden kostar runtom i Sverige.

Många fritidshus kommer med vackra sjöar och orörd natur direkt utanför knuten

Många fritidshus kommer med vackra sjöar och orörd natur direkt utanför knuten

Enligt statistiken får du flest kvadratmeter fritidshus för pengarna i de skånska kommunerna Örkelljunga, Hässleholm och Höör. Men vad påverkar egentligen slutpriset för ett fritidsboende mest Sofia Malmsten, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Katrineholm?

– Vad som oftast är avgörande för prisbilden är läget. Ett exempel är att lantliga villor i charmig stil med närmsta granne en bit bort har ett betydligt högre slutpris än samma kvadratmeteryta i ett mindre samhälle bara fem minuter därifrån. Vi ser också att priserna är linjärt stigande med körsträckan från större städer, som till exempel Stockholm. Ju kortare sträcka desto högre fritidshuspriser.

I undersökningen inkluderades även priser på villor i respektive kommun, då det blir allt vanligare att de också används som fritidshus. För dig som vill ha mycket för pengarna när du ska investera i din nya semesteridyll kan därför en villa i Bengtsfors vara det du letar efter. Där får du nämligen hela 132 kvadratmeter för en miljon kronor. Enligt Hans Jansson, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Bengtsfors, passar kommunen perfekt för den aktiva som gillar att vara utomhus på semestern:

– Med massvis av vackra sjöar och gott om orörd natur direkt utanför knuten kan du ägna dagarna åt såväl vintersport som vandring, cykling, paddling, klättring och fiske.

Intresset för fritidshus blir allt större

Intresset för fritidshus blir allt större

Att intresset för fritidshus blir allt större gör också att marknaden för den här typen av fastigheter förändras. Enligt Lotte Myrebris, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Simrishamn, finns det två förändringar som vi ser allt mer av:

– Den ena är att förra årets amorteringskrav gör att fler hindras av bankens kalkyler och inte kan äga två bostäder. Därför har det blivit vanligare att främst äldre människor köper fritidshus. De har ofta betalt av stora delar av sina lån på den permanenta bostaden, vilket gör att de har större möjligheter att investera i ett andra boende än den yngre generationen.

En annan förändring är att många visar intresse för andelsboenden. Det har länge varit populärt i exempelvis Sälen och Åre men har nu också blivit vanligare på andra platser i landet. Bland annat beror det på att det är billigare, så att fler får råd att ha tillgång till ett fritidsboende. En annan anledning är att många inte vill vara bundna till att sköta två bostäder. När du är ledig vill du hellre njuta av ledigheten än att känna stressen av att sköta ytterligare ett hus.

Här hittar du de fullständiga listorna med prisstatistik för fritidshus och villor i Sverige.

Liknande artiklar