Hänga tavlor

Hänga tavlor – så lyckas du med tavelväggen

Hur hänger man tavlor på betongvägg och gipsvägg, vilken höjd är optimal för att hänga tavlor ovanför soffan och finns det något hjälpmedel för att hänga tavlor rakt? Vi ger dig tipsen som får dig att äntligen hänga upp tavlorna som stått lutade mot väggen allt för länge – och det utan att förstöra tapeten i onödan.

Hjälpmedel när du ska hänga upp dina tavlor

  • Tumstock, men måttband fungerar också bra
  • Vattenpass – ett vanligt eller det i telefonen
  • Ståltråd, om tavlan inte redan har det
  • En plan innan du börjar hänga upp tavlorna

Beroende på vilken typ av vägg behöver du också något av följande:

  • Spik och hammare (om det inte är självhäftande spik)
  • Skruv, plugg, borr och skruvdragare
  • Metallexpander, skruv, borr och skruvdragare
  • X-krok, spik och hammare
  • Tavelkrok och hammare

Hänga upp tavlor på betongvägg eller gipsvägg

Även om man ofta säger att man spikar upp tavlor är spik det sista du vill använda när du ska hänga tavlor på en betong- eller gipsvägg. Eftersom både betong och gips är ”döda” material saknar de elasticitet att anpassa sig efter ett hål – risken är helt enkelt att materialet spricker och hålet blir det tredubbla.

Om du ska sätta upp en lättare tavla i betongvägg kan du istället använda en tavelkrok, det vill säga en plastkrok med stift, i en betongvägg. Men för lite tyngre tavlor är det bäst att borra och sedan använda skruv och plugg. För en gipsvägg funkar också skruv och plugg, metallexpander eller för lättare tavlor en X-krok.

Hänga upp tavlor på trävägg

Ska dina tavlor däremot hänga på en trävägg kan du använda vanlig spik eller träskruv. Och för en lättare tavla går X-krok också bra.

Hänga upp tavlor utan spik, utan hål eller utan att förstöra tapeten

Gapar väggarna tomma för att du bara fått tillåtelse att hänga upp tavlor utan att borra? Lösningen på detta moment 22 heter självhäftande spik och gör att du kan hänga tavlor utan varken spik eller hål. Ett annat alternativ är att hänga tavlor från taklisten, det vill säga sätta upp en galleriskena där tavlorna hänger ner i genomskinlig nylontråd.

Och vill du hänga tavlor utan att förstöra tapeten allt för mycket kan du skära en V-formad flik i den, vika upp och fästa tavlan under. Då har du en reservbit att vika ner igen och täcka över så att hålet blir mindre synligt den dag du tar ner tavlan.

Se till att hänga tavlorna i rätt höjd

Nu när du har koll på rätt upphängning för rätt väggmaterial finns det ett annat misstag att se upp för. De flesta hänger nämligen tavlor i fel höjd och då ofta för högt. Så istället för att gå på känsla, gör som muséerna och konstgallerierna för att hänga tavlorna i rätt höjd.

Se till att tavlornas mittpunkt hamnar på en höjd av 140–145 centimeter från golvet, vilket motsvarar en genomsnittlig ögonhöjd. Har du tavlor i olika storlekar är det alltså deras mittpunkten som hänger på samma linje, precis i blickfånget. Glöm inte att ta med hänganordningen i beräkningen.

Har du tavlor i stora format brukar det istället bli snyggare att linjera dem i underkant, så att den nedre delen av ramarna hänger på samma linje. Här är risken istället att du hänger tavlorna för lågt, så se därför till att det blir 100–130 centimeter mellan golvet och tavlornas underkant.

Om du vill utgå från tavlornas överkant blir det bäst om du följer en befintlig linje i rummet, som toppen på ett vitrinskåp, och placerar de större tavlorna mot mitten. Se till att hänga tavlorna på väggens övre hälft, så att det inte ser ut att dras ner mot golvet.

Hänga tavlor ovanför soffa

Många som ska hänga tavlor ovanför soffa gör istället det omvända misstaget och hänger tavlorna för lågt. Ha då som riktlinje att hänga tavlorna ovanför huvudhöjd när du sitter i soffan.

Gyllene snittet – överkurs för perfekt tavelupphängning

För att skapa ett ännu mer harmoniskt intryck när du ska hänga tavlor kan du utgå från gyllene snittet. Det betyder att om du delar tavlan i tre delar ska du ha två tredjedelar ovanför väggens mittpunkt.

Häng upp tavlor med ståltråd för att hänga rakt

Att hänga upp tavlor med ståltråd ger en betydligt stadigare hänganordning än snöre. Dessutom blir chansen större att du lyckas hänga dina tavlor rakt och i exakt samma höjd om du byter ut snöre mot ståltråd.

För att tavlorna inte ska tippa framåt är tricket att spänna åt så pass att du bara får in ett finger mellan tavlans baksida och ståltråden. Tvinna sedan ändarna runt ståltråden minst fem gånger på varje sida. Mät ut var skruvarna eller spikarna ska sitta på väggen och provhäng tavlorna. Behöver de justeras tar du bara ner dem och drar åt eller släpper på ståltråden. När du är nöjd hänger du upp tavlorna igen och kollar lutningen med vattenpasset i din verktygslåda eller smarttelefon, ett perfekt hjälpmedel för att hänga tavlor rakt.

Planera kompositionen innan du hänger upp tavlorna

Tumregel: en slät vägg utan ett endaste spikhål är inte stället där du ska prova att improvisera fram din tavelvägg. Lägg istället ut dina tavlor på golvet och prova dig fram. Om du vill få en känsla för hur det kommer att se ut på väggen kan du antingen ta en bild på golvkollaget med telefonen och lägga in i en bild på väggen med hjälp av någon redigeringsapp. Eller så använder du motivpappret som följde med ramarna och tejpar upp på väggen.

För att få till kompositionen i ditt kollage, sätt större tavlor ovanför mindre tavlor. Satsa på liggande tavlor om väggen är smal, och stående motiv om väggen är bred. Vill du utmana kompositionen och utgå från baslinje eller överkant när du hänger flera tavlor bredvid varandra, är det perfekt att prova sig fram innan du börjar spika.

Hur hänger man tavlor

Ge tavelväggen ett stilrent intryck…

Även de mest excentriskt mixade Pinterest-tavelväggarna behöver ett visst mått av ordning för att inte ge intryck av kaos. Och ett mer städat intryck får du bara av att skapa en jämn ytterkontur i kollaget. Om du sedan använder samma avstånd mellan ramarna får du mycket större utrymme att improvisera. Är motiven brokiga eller om det fortfarande ser stökigt ut kan du byta till ramar i samma färg, vilket gör kollaget mer vilsamt för ögat.

…men undvik det ”perfekta” tavelkollaget

En för stilren och perfekt tavelväggen riskerar å andra sidan att bli lika levande som ett Excelark. Har du råkat organisera tavelväggen för bra kan du prova att bryta av det fyrkantiga formatet med en rund ram, en klocka eller en spegel, och använda olika ramar som följer motivet. Vill du ta i ännu mer skapar du en rysk tavelvägg där ramarna får ta plats från golv till tak. Extra effektfullt blir det mot en färgad vägg.

Liknande artiklar