Balkonginspiration och tips när du ska inreda balkongen

Balkonginspiration – 5 tips när du ska inreda balkongen

Äntligen balkongtider! Trots att många pratar om balkongen som ett härligt extrarum skapar skrangliga cafémöbler, takbelysning, någon vissen blomma och gamla kartonger inte riktigt den känslan. Vi har samlat 5 tips på hur du inreder allt från balkonger utan tak till balkonger som är inglasade och gör balkongen till sommarens smultronställe.

1. Tänk smart när du ska inreda fransk, långsmal eller liten balkong

Innan vi dyker ner i tipsen som funkar för alla balkonger vill vi ge dig som ska inreda en liten eller långsmal balkong några förslag på smarta lösningar. Till dessa balkonger är det bra med möbler som har dubbla funktioner, som en sittbänk med förvaring eller en pall som också fungerar som sidobord, eller kan ta mindre plats som ett bord du hänger på balkongräcket och fäller ut vid behov eller hopfällbara stolar och bord. Köpta eller platsbyggda modulsoffor är också perfekta för att få ut så mycket som möjligt när man inreder små balkonger.

Har du en fransk balkong får du göra det mesta av situationen. Tänk att du inreder inåt och gör det mysigt med kuddar, täcken eller dynor med ryggstöd på golvet framför.

Har du en fransk balkong? Tänk att du inreder inåt och gör det mysigt på golvet framför.

Har du en fransk balkong? Tänk att du inreder inåt och gör det mysigt på golvet framför.

2. Möblera efter din favoritaktivitet när du inreder liten som stor balkong

Oavsett om du har en liten eller en skapligt stor balkong kommer du antagligen behöva kompromissa om vad som får plats. Satsa på en matgrupp och en bra grill med tillredningsbänk om du älskar att bjuda över vänner på middag. Men om du mest vill halvsitta med en kaffe och en bok i morgonsolen borde du istället titta efter ett par bekväma fåtöljer eller en soffa med ett litet sidobord. Sedan kan du komplettera matgruppen med flyttbara sittsäckar och en nedtagbar hängmatta, eller ta fram klappstolar och fällbord när du får middagssällskap i läshörnan.

Möblera dig sedan fram till den bästa lösningen och se om du kan skapa en rum i rummet-känsla. Och se till att möblerna du sitter på mest är bekväma. Franska caféstolar må göra sig bra på bild, men är riktiga stämningsdödare för rygg och rumpa.

Möblera efter din favoritaktivitet när du inreder balkongen. Foto: Granit

Möblera efter din favoritaktivitet när du inreder balkongen. Foto: Granit

3. Välj ett tema för att inreda balkongen billigt och snyggt

När du har bestämt fokus för balkongen kan du göra det enkelt för dig och bara köpa samma konstrottingsoffa som grannen. Men om du vill utmana balkongstandarden kan du istället tänka på hur din favorit-uteservering – här eller utomlands – skulle ha gjort. Kanske har de en urban stil där svarta stålmöbler med fårfällar möter betongkrukor och hängande glödlampslingor. Eller så är det en bohemisk oas fylld av storbladiga växter, rottingmöbler, bambukorgar och stormönstrade textilier. Eller kanske har de gått all-in på ett shabby chict skärgårdstema med vitslitna trämöbler, blåvitrandiga kuddar, lanternor och repdetaljer.

Det roliga med att inreda balkonger är att du har chansen att göra något oväntat som bryter av mot din inredning inne. Men du kan också se den som en förlängning av din vanliga stil. Hur som helst, sätt ett inredningskoncept för balkongen. Om du sedan håller dig till konceptet i alla val, från möbler till växter, då blir det lättare att inreda balkongen snyggt och ganska billigt.

Välj ett tema för att inreda balkongen både billigt och snyggt. Foto: Granit

Välj ett tema för att inreda balkongen både billigt och snyggt. Foto: Granit

4. Inred balkongen med växter och få en liten trädgård

Att inreda balkongen med växter är inget måste, men vem tackar nej till en egen oas precis utanför dörren? Om du har intresse för odling kan du satsa på ett balkongväxthus eller minidrivhus och börja din urban gardening. Men med vanliga odlingslådor, tomatplantor, kryddväxter och lättskötta blommor är det enkelt även för dig med halvgröna fingrar.

För att få till känslan av en oas – maxa på höjden. Sätt upp rutnät i metall eller träspaljé med slingerväxter, häng amplar i taket, ställ krukor på pallar, upptravade äppellådor, små odlingsbänkar eller zinkhyllor och häng upp blomlådorna på balkongräcket åt det håll där du har mest glädje av dem – inåt!

Inred balkongen med växter och få en liten trädgård. Foto: Granit

Inred balkongen med växter och få en liten trädgård. Foto: Granit

5. Dekorera mera

Ett vanligt problem med att inreda balkonger är att inte få till den ombonade känslan. Lösningen på det problemet är dekorera mera!

Mysig belysning
Takbelysningen är bra när du letar efter något i mörkret på balkongen, men tyvärr inte det minsta stämningsfull. För att göra balkongen till en mysig plats även när solen har gått ner kan du hänga upp glödlampslingor, lanternor eller rislampor i taket, vira kulörta ljuslyktor runt balkongräcket och placera ut ljusstakar.

Textil med textur
Ett säkert kort för att ge balkongen en ombonad känsla är att ta i med kuddar, filtar och mattor. Inte bara i antal utan även i textur, blanda linnetyg med virkade kuddfodral och trasmattor med fällar.

Kvadratsmart förvaring
Slösa inte bort värdefulla kvadratcentimeter av balkongens golvyta. Inred med en sittbänk som också har förvaring, utnyttja höjden genom att ställa dit en hylla och använd förvaringskorgar eller gamla äppellådor där du stuvar undan extra filtar, kuddar, odlingsgrejer eller grillredskap. På ett metallgaller på väggen kan då både förvara smått i mindre korgar och dekorera med hängande krukor.

Snyggt sol- eller insynsskydd
För dig som ska inreda en balkong utan tak eller bara vill ha mer skugga är segelduk eller parasoll perfekta skydd mot solen. Eftersom det kommer täcka upp en stor del av balkongen är det värt att vara kräsen och välja ett som funkar med resten av inredningen. Detsamma gäller för insynsskydd. För bohemisk inredning kan bambu göra sig bra, för skärgårdstemat passar ett randigt vindskydd i tyg kanske bättre och för den urbana balkongen kan du gå för något mer industriellt.

Glöm inte bort att dekorera mera när balkongen ska inredas. Foto: Granit

Glöm inte bort att dekorera mera när balkongen ska inredas. Foto: Granit

Liknande artiklar