Julpynta – inspiration och tips

Julpynta – inspiration och tips

Julen kommer allt närmare och det är snart dags att börja räkna dopparedagar. Det kanske bästa sättet för att komma i stämning är att julpynta. Här hittar du tips på vad du ska tänka på när du julpyntar utomhus och inomhus, hur du ska julpynta 2019 och smarta knep för att julpynta mer hållbart.

När julpyntar man egentligen?

En fråga som delar många i två läger är: när kan man börja dekorera sitt hem inför julen? Vissa vill helst dra fram pyntet redan i början av november, medan andra håller stenhårt på att inte en endaste liten tomte får sticka fram näsan innan första advent och granen inte får komma över tröskeln före kvällen den 23:e.

Foto: H&M Home

Julpynta utomhus – knep för tidiga pyntare

Är du en av dem som gärna vill plocka fram julen tidigt kan ett knep vara att börja julpynta ute – på balkongen eller på tomten. Där kan du alltid dölja pyntandet bakom ursäkten att du vill lysa upp i höstmörkret med ljusslingor. Men för att utomhusbelysningen ska bli riktigt bra finns det några saker att tänka på. Välj gärna ljuskällor med mjukt gult sken, undvik blinkande lampor eller flerfärgade ljusslingor och tänk på att det inte behöver vara ljust som på dagen bara för att du har belysningen uppsatt.

Gillar du växter kan du också smygstarta pyntandet med att plantera barrväxter som enar eller små granar i krukor eller i balkonglådorna. Då får växterna dessutom tid att rota sig innan det blir riktigt kallt ute.

Gammaldags julpynt, bohemiskt eller sparsmakat – välj stil på pyntet

När du ska välja stil blir det oftast bäst om du hämtar inspiration från din befintliga inredning. Ska du julpynta en klassiskt inredd sekelskifteslägenhet kommer gammaldags julpynt att passa in fint med resten av inredningen. Har du däremot en modernt minimalistisk stil bör du också låta julpyntet vara stilrent och enkelt. Fundera också på vilka färger du har hemma, passar verkligen tomterött eller blir dovare färgtoner, helvitt, mässing eller kanske rosa och vitt en bättre matchning?

Stilar att inspireras av:

  • Gammaldags och traditionellt
  • Modernt och minimalistiskt
  • Romantiskt
  • Dramatiskt
  • Naturnära
  • Bohemiskt
Foto: H&M Home

Julpynt för fönster – för dig som bor litet eller inte vill pynta så mycket

Vill du julpynta lagom mycket för att du inte kommer vara hemma under julen eller bor för litet för att få plats för gran, tomtar och halmbockar? Då kan det vara smart att fokusera på att pynta i fönstren. Smidigaste sättet att julpynta ett fönster är att byta den vanliga fönsterbelysningen mot en adventsstjärna eller en ljusstake.

Vill du istället kompensera för platsbrist kan du göra om fönstret till en juloas. Varför inte komplettera julstjärnan eller adventsljusstaken med att spreja fejksnö på fönstren, ställa en grankvist med julgranskulor i en vas eller göra en julklappshörna. Se bara upp med att ställa levande ljus under stjärnor av papper.

Julpynta hållbart – inventera vad du har hemma eller gör det själv

Innan du rusar iväg till närmsta varuhus, tänk hållbart och kolla vad du har för julpynt hemma. Det kan också vara värt att fråga runt bland släkt och vänner. Kanske kan ni byta med varandra?

Är tanken på att julpynta hållbart viktig för dig finns det också massor av andra knep. Att till exempel fynda second hand är alltid bättre ur ett hållbarhetsperspektiv än att köpa nytt. Och är du pysslig av dig finns det en uppsjö av fint och roligt pyssel där du kan använda sådant du har hemma eller kan hämta i naturen för att göra miljövänliga dekorationer. Vill du ändå köpa någonting nytt – tänk på att undvika pynt i plast och att istället välja naturmaterial.

Undvik plottrig pyntning – plocka undan och byt ut

Ett bra knep för att få till julstämningen hemma är att låta julpyntet ta plats. Istället för att behålla dina vanliga dekorationer sida vid sida med julpyntet, plocka undan dem under julen och låt julpyntet ta dess plats istället. Ett annat tips för att julpynta extra stilfullt är att samla pyntet i grupper. Sprid inte ut pyntet med en tomte på varje bord, och en hyacint lite här och var, utan välj ut platser där du koncentrerar pyntet.

Julpynta 2019

Du som vill julpynta efter de senaste trenderna 2019 kan börja med att scrolla upp lite och läsa om stycket om hållbar julpyntning. Andra trender är dova färger, dekorationer i naturmaterial, sparsmakat och glaskulor i julgranen.

Liknande artiklar