Odla på balkongen – matnyttiga tips för dig utan gröna fingrar

Odla på balkongen – matnyttiga tips för dig utan gröna fingrar

Vad kan man odla på balkongen för att få den där grönskande köksträdgård mitt i stan, och när kan man börja? Vi ger dig som saknar gröna fingrar tipsen för att odla tomater, vindruvor, broccoli och andra ätbara grönsaker och förklarar vad du med balkong i norr- och söderläge ska tänka på för att lyckas.

Tips för att lyckas med odlingen på balkongen

Innan vi går in på hur du ska sköta om dina växter för att de ska trivas som bäst kommer här några grundläggande och växtoberoende tips för dig som vill odla på balkongen.

Tips för att lyckas med odlingen på balkongen
Foto: IKEA

Jordkvaliteten

Eftersom växterna omges av mindre jord än i ett land blir kvaliteten på jorden viktigare. Jorden behöver ha mer näring och vatten, eftersom den torkar ut snabbare än i ett odlingsland. Det löser du genom att gödselvattna minst en gång i veckan (med undantag för kryddväxter) under sommarmånaderna.

Typ av växt

För att få en odling på balkongen som är lättare att sköta ska du välja buskvarianter och minisorter som inte blir så stora eller höga.

Förså eller färdiga plantor

Vill du förså inomhus kan det behövas en växtlampa. Väljer du istället färdiga plantor är det viktigt att ha koll på vilka växter som har stora rotsystem (potatis och tomat) och därför behöver 30–40 cm djup jord. Välj kärl med dräneringshål så att du inte råkar dränka dina växter.

När kan man börja odla på balkongen?

Är du sugen på att sätta igång tidigt kan du förså många växter inomhus redan i februari. Annars kan du från april ställa ut växtplantor som broccoli, gurka och potatis på balkongen.

Vad kan man odla på balkongen?

Vad kan man odla på balkongen?

Tomater

Det är enkelt att odla busk- eller körsbärstomater på balkongen. Från februari till april kan du sätta fröerna i såjord inomhus och i mindre krukor eller sålådor som får stå ljust. Efter 8 till 10 veckor när tomatbladen börjar växa ut planterar du om och vänjer tomatplantan vid utomhustemperatur några timmar i taget. Börjar du odla senare kan du istället köpa mindre plantor som du planterar i en större kruka/hink (40 centimeter bred) som rymmer 4 till 10 liter jord. Tomaterna behöver vattnas ofta, annars blir de hängiga. Använd därför en kruka med hål i botten så att det extra vattnet kan rinna ut.

Tänk på: Tomater gillar inte kyla och ska inte stå bredvid potatis.

Odla tomater på balkongen

Vindruvor

Att odla vindruvor på balkong är en utmaning, men en lång och varm sommar och inglasad balkong ökar framgångschanserna. Vindruvor är rätt kräsna när det kommer till jord och vill helst ha pH 7 i en lerblandad, djup och gödslad jord. Använd en stor kruka, till exempel i härdad frigolit och vattna regelbundet, men inte överdrivet. Låt rankan växa tills du tycker den är lagom. Beskär den sedan och fäst på spaljé.

Tänk på: Läs på om hur du beskär vinrankan på rätt sätt.

Odla vindruvor på balkongen

Broccoli

Förså broccoli i vanlig planteringsjord inomhus redan i februari. När du vattnat täcker du krukorna med plastfolie för att jorden ska fortsätta vara fuktig, och sedan ställer du krukorna på en varm plats men i skugga. När det börjar gro tar du bort platsen och flyttar krukorna till en solig plats och när de första bladen slår ut gallrar du till en planta per kruka. I april/maj kan du börja vänja broccolin vid att vara ute några timmar per dag på balkongen. Beroende på vilken sort du planterat tar det två till tre månader innan du kan skörda.

Tänk på: Täck över växtplatsen med fiberduk för att minska risken för skadeinsekter. Skär av 10–15 centimeter av stjälken också när du skördar broccolihuvudet, så växer ett nytt huvud upp igen.

Potatis

Att plantera potatis på balkong går alldeles utmärkt om du använder hink eller en s.k. murarbalja. Till den behöver du 3–5 knölar sättpotatis. Knölarna förbereder du i en äggkartong på fönsterblecket i 3–4 veckor, tills det börjar växa gröna groddar. När det garanterat är frostfritt gör du hål i hinken och ställer den på ett fat. Häll i ett lager lecakulor och därefter en växtskyddsväv. Sedan fyller du på med 15 centimeter näringsrik jord, trycker ner knölarna och häller på lika mycket jord igen. Vattna så att jorden aldrig torkar ut och tillför mer jord när blasten växer. Plantera i april om du vill ha potatis till midsommar.

Tänk på: Potatisen vill stå ljust men inte för soligt eftersom de då riskerar att torka ut.

Odla broccoli & potatis på balkongen

Gurka

Minislanggurka är en enkel sort att odla på balkongen. Antingen köper du en färdig planta, eller så sår du gurkan själv inomhus med ett frö per kruka. När du ser två blad planterar du försiktigt om till gödslad jord och i april ställer du ut gurkplantan i krukor på 10 liter – fortfarande en gurka per kruka. Hjälp gurkan när den växer genom att binda upp den på pinnar. Vattna regelbundet så att jorden aldrig torkar och använd gödsel med mycket kalium.

Tänk på: Om du vattnar gurkan vid rothalsen kan den dö. Bygg därför upp en liten jordkulle runt rothalsen och vattna runt kullen.

Kryddor

Kryddväxter på balkongen är inte bara något av det enklaste du kan odla, utan också väldigt yteffektivt i förhållande till hur många måltider du kommer kunna förhöja med färska kryddor. Antingen köper du egna plantor i maj eller så sår du med frö inomhus i början på vårkanten. Bra kryddor att börja med är citronmeliss, gräslök, mynta och oregano. Välj en kruka eller balkonglåda med hål i så att vattnet kan rinna ut. Lägg lecakulor på botten och använd gärna en jord särskilt lämpad för kryddor. Vattna mycket men inte så ofta – jorden får inte bli torr, men kryddorna inte heller för blöta. Gödsla bara en gång på våren och en i september.

Tänk på: Ta bort blommorna om du vill fortsätta skörda dina kryddor (utom basilikan som måste toppas eftersom den vissnar efter blomning).

Odla kryddor på balkongen

Jordgubbar

Köp färdiga plantor eller så inomhus i mars i plasthinkar. En jordgubbsplanta behöver 35 cm avstånd och jord med mycket mull och en skvätt sand – ingen lera. Vattna dagligen eftersom jordgubbarna kan torka ut på en dag. Ställ krukorna varmt och soligt men med skydd från vind och se till att rensa ogräs och gödsla med jämna mellanrum.

Tänk på: Om jordgubbarna har fått ett grått ludd är det gråmögel, vilket beror på att du planterat för tätt eller tillfört gödsel med kväve.

Odla jordgubbar på balkongen

Morot

Välj små runda eller korta morötter om du vill odla på balkongen. Ta en genväg i groningen genom att lägga fröna i vatten. Vänta med att plantera ute tills groningstemperaturen (i jorden) är 9 °C. Använd en djup och mullrik sandjord med minst pH 6 och krukor med 40 centimeter djup och sätt morotsfröna med 4 cm avstånd. Morötterna vill ha mycket sol och lite vind. Vattna regelbundet.

Tänk på: Vattna regelbundet men inte för mycket för att undvika sprickor i pålroten.

Odla gurka & morot på balkongen

Rädisa

Rädisor är lättodlade, gör bara på samma sätt som med morötter fast i mindre kruka.

Tänk på: Rädisan är känslig för plötsliga förändringar som ändrad vattentillgång eller kyla. Då går de i försvar och blommar istället för att ge skörd. Odla därför helst på våren.

Chili och paprika

Om du vill odla chili och paprika på balkongen kan du antingen köpa chili- och paprikaplantor eller förså redan i januari i 8 liter jord och vänja plantorna vid att stå utomhus (men inte i direkt sol) i maj/juni. Jorden ska hållas rejält fuktig – vattna både morgon och kväll under de varmaste dagarna. Bind upp eller stötta plantan när den börjar växa sig hög.

Tänk på: Chili- och paprikaplantan gillar inte vind.

Sallat

Sallatsfrön sås grunt i en rejäl kruka med hål i botten och ett lager lecakulor i botten för dräneringens skull. Vattna ofta, annars blir sallaten besk. Om du vill ha en högre ruljangs på din sallat kan du så den i mindre krukor och flytta över till större så fort du ser att den börjar komma upp. Och då passar du på att så nya frön i minikrukorna och ser till att sallaten får en jämn dos näring och vatten. Annars är tipset att så plocksallad och ruccola som inte får några huvuden, vilket betyder att du kan plocka lite varje dag.

Tänk på: Några som också gillar sallad är sniglarna. Använd därför krukor med lite kant så att sniglarna inte orkar ta sig upp.

Odla på balkong i söderläge eller norrläge

Odla på balkong i söderläge eller norrläge

En balkong i söderläge, det borde vara drömmen för den som vill odla – eller? Visst älskar de flesta växter rikligt solljus, men på en balkong blir det lätt för mycket av det goda. Om du inte bara vill ha torktåliga växter behöver du vara extra noggrann med att vattna, eller ordna lite skugga åt dina plantor. Det är inte heller kört om din balkong ligger i norrläge och du vill odla ätbara grödor – bara lite mer utmanande.

Sallat, lök och asiatiska bladgrönsaker brukar fungera bra i norrläge, och kryddväxter i den soligaste hörnan. Apropå Asien finns ett knep som används i tätbebyggda områden i Tokyo: använd en reflekterande yta eller spegel för att rikta solstrålarna mot växterna.

På balkonger i västerläge med kvällssol och i österläge med morgonsol kan du odla det mesta.

Odla på inglasad balkong

Inglasade balkonger blir ju som växthus, vilket är perfekt för till exempel tomat, chili, vindruvor och exotiska växter som citrus och olivträd. Men för vissa växter blir värmen för mycket och då är det smart att öppna upp glasluckorna under de varmaste dagarna.

Liknande artiklar